Elindult a Bónusz lakossági kötvények értékesítése

Pénzcentrum2014. március 17. 12:04

A mai napon elindult az Államadósság Kezelő Központ által múlt héten bejelentett két, változó kamatozású új lakossági államkötvény értékesítése. A papírok egyelőre a Magyar Államkincstáron keresztül érhetők el és a 4 éves futamidejű papír első kamatperiódusában 5,42 százalékos, míg a 6 éves futamidejű papír esetén 5,64 százalékos kamat érhető el.

Az ÁKK oldalán elérhető kibocsátási tájékoztatók szerint mindkét papírból 100-100 milliárd forintos keretösszeget bocsát majd ki az adósságkezelő a mai naptól várhatóan jövő március közepéig (pontosabban a keret kimerüléséig). A változó kamatozású forintalapú, 1 forintos névértékű, papírok kamatozása a kamatbázisból és a kamatprémiumból tevődik össze. A kamatbázis mindkét papír esetén az adott kamatperiódusra alkalmazandó kamatmérték meghatározásának időpontját megelőző négy eredményes, 12 hónapos hátralévő futamidejű Diszkont Kincstárjegy aukción kialakult átlaghozamhoz (pontosabban az adott aukción elfogadott mennyiségekkel súlyozott számtani átlaghoz) igazodik. A kamat megállapítására évente egy alkalommal, a kamatfizetést megelőző második munkanapon kerül sor a következő kamatperiódusra vonatkozóan.

A 4 éves futamidejű (2018/N jelű, 2018 április 20-án lejáró) papír esetén 4,89 százalékos kamat érhető el az első kamatperiódusban, igaz a 2015 április 20-i első kamatfizetési napig hátra lévő több mint egy év miatt a ténylegesen kifizetendő kamat majd 5,42% lesz.

A 6 éves futamidejű, (2020/N jelű, 2020 május 20-án lejáró) papír esetén az első kamatperiódus (2014. március 17. napjától 2015. május 20. napjáig terjedő időszak) esetében a kamat mértéke 5,64% lesz, és ennek megfelelően az első kamatperiódusra kifizetendő időarányos kamat mértéke 6,72%.

A két kötvényt jelenleg a Magyar Államkincstár fiókhálózatában, illetve a Magyar Államkincstár elektronikus rendszerén keresztül lehet megvásárolni. A Bónusz Magyar Államkötvények forgalomba hozatal során történő megszerzésének előfeltétele, hogy az azt megszerezni szándékozó befektető a Magyar Államkincstárnál értékpapírszámlával rendelkezzen.

Címkék:
öngondoskodás, állampapír, diszkont kincstárjegy,