Hétszer ennyit kellene spórolnunk a nyugodt öregkorhoz

Pénzcentrum2014. február 18. 10:01

Változtatni kell az öngondoskodási gondolkodáson: a jelenlegi befizetési szintek mellett 100 év felhalmozás kellene 10 millió forint félretételéhez. Egyes számítások szerint a nyugdíjba vonulónak mintegy 10 millió forint induló megtakarításra lenne szüksége ahhoz, hogy azt az átlagosan várható 15-20 nyugdíjas évében felhasználja - írja a Napi Gazdaság.

Ehhez képest a tipikus megtakarítások összege manapság alacsonyabb − fejti ki Szabó László, az MKB Nyugdíjpénztár ügyfélkapcsolati vezetője. Pénztárukban a tavaly nyugdíj okán kilépett tagok átlagosan 1,4 millió forintot tudtak felvenni, a megtakarítás mintegy 30 százaléka a hozam volt. Vagyis a leginkább tradicionális intézménynek tekinthető, húszéves nyugdíjpénztári rendszerben a most nyugdíjba vonulók a hosszú évek alatt is csak keveset gyűjtöttek össze. Miközben a befizetések átlaga éves szinten 80 ezer forintot tett ki, a kívánt 10 millió forintos megtakarításhoz a fenti számokkal kalkulálva csak 100 év alatt érne el a tag.

Szabó László szerint a fiataloknak már az első munkahelytől félre kell rakni ahhoz, hogy nyugodt nyugdíjas éveik legyenek. Ebben segítenek a különféle előtakarékossági formák, amelyekről ITT írtunk részletesen. Az aktív keresők és a nyugdíjasok aránya rohamosan romlik, 1980-ban még  négy aktív kereső két nyugdíjas ellátását biztosította, ma ez az arány négy a háromhoz, míg 2050-re négy a hathoz arány várható.

Címkék:
nyugdij, megtakarítás, nyugdíjpénztár, önkéntes nyugdíjpénztár, nyugdíjrendszer,