Jön az új magyar eurókötvény

Pénzcentrum2014. február 11. 17:14

Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) hamarosan új sorozatot indít a Prémium Euró Magyar Államkötvényből, de annak forgalmazását kizárólag a Magyar Államkincstár fiókjaira szűkíti - áll az adósságkezelő közleményében.

Az adósságkezelő emlékeztet arra, hogy a 2016/Y jelű Prémium Euró Magyar Államkötvény (P€MÁK) értékesítését 2014. január 10. napján lezárta, mivel az értékesítésre felajánlott mennyiség elfogyott.

A forgalmazás lezárása óta eltelt időszakban "a Kibocsátó áttekintette az értékesítés tapasztalatait, megvizsgálta annak gazdaságpolitikai ezen belül is kiemelten a pénzügyi rendszerre gyakorolt hatásait, és mindezek alapján arra a következtetésre jutott, hogy a P€MÁK forgalomba hozatala a korábban kitűzött célt elérte" - fogalmaz a közlemény.

A belföldön forgalmazott euró államkötvényből 2012 novembere óta három sorozatot bocsátott ki az adósságkezelő. A három sorozat együttes állománya 2013 év végén 1,35 milliárd eurót tett ki, melyből a háztartások részaránya 24,36 százalék, a belföldi intézményi befektetőké 70,82 százalék, a külföldieké pedig 4,82 százalék volt.

Amint látható: tavaly decemberben hirtelen 230 milliárddal esett a forgalomban lévő PEMÁK-állomány, ami feltehetően az év végi államadósság-lefaragási szándékkal, és a MOL addigi tulajdonában álló papírok átmeneti (pár napos) visszaadásából eredet. Január elején a hirtelen kimerülő keret ugyanis arra utal, hogy a MOL visszaszerezte PEMÁK-kerete lehetséges részét.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az ÁKK-közlemény szerint "a sikerre és a pénzügyi-gazdaságpolitikai hatásokra tekintettel a Kibocsátó úgy döntött, hogy a továbbiakban jelentősen szűkíteni kívánja az újabb P€MÁK sorozatok forgalmazó helyeinek körét. Ennek megfelelően a rövid időn belül meghirdetésre kerülő új P€MÁK sorozat értékesítését kizárólag a Magyar Államkincstár fiókjaira szűkíti le".

 

Címkék:
öngondoskodás, euró, államkötvény, államkincstár, kötvény, pemák,