Jól fialó befektetések, amikről talán nem is hallottál

Pénzcentrum2013. december 3. 05:32

Sokan még mindig csak banki betétben gondolkoznak, amikor megtakarításokról van szó, pedig a bankok kínálata között is találunk más termékeket, melyek magasabb hozamot kínálhatnak. Mikor lehet érdemes kötvénybe vagy jelzáloglevélbe fektetni? A Pénzcentrum.hu most e kevésbé ismert befektetési formákat mutatja be.

Már sokan megbarátkoztak az állami kötvényekkel, hiszen egyre gyarapszik a Magyar Államkincstárban elhelyezett lakossági megtakarítás. Az ott megvásárolható kötvényeket az állam bocsátja ki, és vállal rá garanciát, amiért a legbiztonságosabb befektetési formák közzé tartozik. De nem csak az állam, hanem bankok, sőt vállalatok is bocsátanak ki kötvényeket, melyek eltérő kamatot fizetnek és eltérő kockázatúak.

A magyar bankok által kibocsátott kötvények kockázata az állampapírok közelében van. De hasonlóan biztonságos lehet a nagyobb vállalatok kötvénye is. Létezik fix és változó kamatozású kötvény is, előbbi esetében előre tudjuk a kamat mértékét, így a kifizetés összegét is. Az utóbbi hozama viszont függ valamilyen piaci változótól, mint például az alapkamat, BUBOR (bankközi forint hitelkamatláb), vagy referenciahozam.

Előnyök...

A kötvények egyik nagy előnye a bankbetétekhez képest, hogy nagyon sokféle futamidejű konstrukció választható, így igazodik a különböző megtakarítók igényeihez. Több esetben az is előnyös, hogy a bankbetéti hozamoknál magasabb kamatok is elérhetők egyes konstrukcióknál, igaz ezért cserébe jellemzően hosszabb megtakarítási időt vár el a kibocsátó. Érdemes tehát körbenézni a bankok és forgalmazók által kínált értékpapírok között, hogy a bankbetéti kamatokhoz képest ezeknél a termékeknél milyen hozamokat tudunk elérni a megtakarításainkra.

... és kockázatok

A kötvények kapcsán az előnyök mellett a kockázatokra is érdemes kitérni. A fentebb említett kibocsátók esetén jellemző csekély visszafizetési kockázat mellett a kamat és árfolyamváltozás kockázatát érdemes kiemelni. Általában a kötvényeknél fontos hangsúlyozni, hogy a vásárláskor megígért kamatot csak akkor kapjuk meg, ha lejáratig megtartjuk a papírt, ha viszont a futamidő alatt eladjuk azt, akkor számolnunk kell az árfolyamváltozásból eredő kockázattal. Több, nem zárt végű értékpapír esetén évente, a kamatfizetés után van lehetőség a befektetett összeg és a kamatok felvételére.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Fontos, hogy a vételi és eladási ár a papír árfolyamának függvénye, de az árfolyam ellentétesen mozog a papír hozamával (amire általában figyelnek a befektetők). Az emelkedő hozam tehát azt jelenti, hogy a papír árfolyama egyre mélyebbre süllyed, ez tehát a már megvett papír értékét csökkenti. A magas hozam pedig azt jelenti, hogy az árfolyam a mélybe süllyedt és ilyen esetekben érdemes lehet megfontolni a vásárlást.


A jelzáloglevél tulajdonságai ugyan hasonlóak a kötvényhez, de azok mögött mindig ingatlan fedezet áll, ezért az egyik legbiztonságosabb értékpapír-befektetésnek mondhatóak. Magyarországon jelzáloglevél kibocsátásra mindössze három kibocsátó jogosult: az FHB Jelzálogbank Nyrt., az OTP Jelzálogbank Zrt. és az UniCredit Jelzálogbank Zrt..
A jelzáloglevél esetében is a piaci árfolyamon lehet megválni az értékpapírtól és ugyan úgy, mint a kötvények esetében a másodpiaci kamatok emelkedése az árfolyam csökkenésével jár.

Összefoglalva tehát érdemes lehet a betéteken kívül más befektetési formákat is figyelembe venni, még akkor is, ha ragaszkodunk a bankok szolgáltatásához. A bankok kiemelkedő betéti ajánlatai általában csak a friss pénzre érvényesek vagy más feltételek teljesítéséhez kötik, amivel szemben a kötvények és a jelzáloglevelek bármikor megvásárolható, magas hozamot ígérő befektetések.

Címkék:
öngondoskodás, betét, kötvény, otp jelzálogbank zrt,