Ezért örülhetnek a kismamák az új babakötvénynek

Pénzcentrum2013. december 2. 15:35

Éves infláció felett 3 százalékkal magasabb kamatot fizet a mától megvásárolható megújult Babakötvény. Ezzel a kiemelkedő kamattal biztos alapot adhat a gyereknek 18 éves korára.

Az új Babakötvényt minden 2014. január 31. napjáig született gyerek részére köthetünk, a tőkéhez és a kamatokhoz a kedvezményezett a 18. születésnapja után férhet hozzá. A már megszületett csemeték esetén csak annyi a kitétel, hogy 3 évig mindenképp a kincstárnál kell tartani a pénzünk.

Az újszülötteknek jár egy kezdő 42 500 forintos állami támogatás, amin felül maximum évi 6 ezer forint erejéig a további befizetések 10 százalékát is jóváírják a számlán. Az állami támogatások maximalizálásához tehát 60 ezer forintot kell a számlára utalni.


Ha a maximális állami támogatásra hajtunk, akkor tehát havi legalább 5 ezer forintot kell félretennünk. A fenti ábrán jól látszik, hogy ez több százezer plusz megtakarítást jelent egy hasonló hozamú egyszerű betéthez képest. És hol találunk ma már 5 százalékos kamattal betétet? Ráadásul a Babakötvény mindenképpen kamatadómentes megtakarítás. A betétek esetén a TBSZ nyújt hasonló kedvezményt.

Ha csak a kezdeti 42 500 forintot hagyjuk a Start-számlán és nem fizetünk be többet, akkor is 5 százalékos hozamot feltételezve 19 év után több mint 100 ezer forintra számíthatunk. De a lényeg az, hogy mindenképp az infláció fölötti hozamra számíthatunk, ezért, amit ma megvehetnénk a gyerek azt ő is megtudja majd 2032-ben!

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Címkék:
öngondoskodás, babakötvény,