Befektetési alapok: visszatértünk kedvenceinkhez

Pénzcentrum2013. november 21. 15:02

A szeptemberi átmeneti megállót követően októberben jelentősen emelkedni tudott a hazai befektetési alapokban kezelt vagyon nagysága, egyetlen hónap alatt a vagyon közel 100 milliárd forinttal emelkedett. A tőkebeáramlás 73 milliárd forintot tett ki, ami annak fényében mindenképpen nagyon jó hír, hogy a hónap során 30 milliárd forintot vontak ki a zártkörű részvényalapokból. A piaci tendenciák azt mutatják, hogy az alapok népszerűsége töretlen, az alacsony kamatkörnyezetben folytatódik a megtakarítások átmozgatása.

A BAMOSZ közzétette az októberre vonatkozó statisztikáit, amelyből kiderült, hogy az alapokban kezelt vagyon 93,2 milliárd forintos emelkedést követően 4433,7 milliárd forinton állapodott meg, ami természetesen újabb történelmi csúcsnak felelt meg. A kezelt vagyon 2012 vége óta 1020,1 milliárd forinttal nőtt, a vagyon arányában 30%-kal, a növekedés legfőbb hajtóerejét a tőkebeáramlás jelentette, amely 882,9 milliárd forintot tett ki az évből eltelt 10 hónapban.


A kezelt vagyon változását két tényező határozza meg, a tőkeáramlás és a hozam. Egy hónappal ezelőtt aggodalomra okot adó számokról kaptunk számot, azonban az októberi statisztikák alapján azt lehet mondani, hogy csak egy átmeneti megállóról volt szó. Havi szinten a kezelt vagyon 93,2 milliárd forinttal nőtt, ebből a tőkebeáramlás 73 milliárd forintot tett ki, a befektetéseken elért hozamok 20,2 milliárd forintot jelentettek.

Az októberi adatok alapján visszatértünk a nyári hónapokban látott tendenciához, amikor 65-70 milliárd forint körül volt a tőkebeáramlás. A lakosság igaz már nem vásárolja olyan ütemben a befektetési jegyeket, mint az év első negyedévében, azonban még mindig jelentős összeg érkezik az alapkezelőkhöz, köszönhetően az egyre csökkenő jegybanki alapkamatnak. A betétekkel ma már alig lehet éves szinten 2,5-3%-ot keresni, az ügyfelek, ha el akarnak érni ennél magasabb hozamot, akkor azt vagy befektetési jegyekkel vagy lakossági állampapírokkal tehetik meg. Még mindig az látszik, hogy a két eszközosztály meg tud egymás mellett élni, a friss pénzek vegyesen osztoznak a befektetési jegyek és az állampapírok között.

Címkék:
öngondoskodás, befektetési alap,