Módosítás: hosszú sorok lehetnek a bankoknál

Pénzcentrum2013. október 30. 21:33

A költségvetési bizottság ma beadott, Rogán Antal előterjesztő által támogatott módosító indítványa világossá teszi, hogy mindenkinek joga van az ingyenes készpénzfelvételhez. A negatív számlaegyenlegűek is igényelhetik az ingyenességet, ezt azonban minden ügyfélnek írásban, a bankfiókjában kell megtennie.

A bankoknak azok számára is biztosítaniuk kell az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségét, akik negatív számlaegyenleggel rendelkeznek, minimum a munkabér erejéig. Az eredeti javaslat szerint csak a pozitív fizetési számlával rendelkezők vehették volna igénybe az ingyenességet.

Ennek oka, hogy csak az írható elő fogyasztói alapjogként, hogy mindenki díjmentesen juthasson hozzá a munkabéréhez a nettó átlagjövedelem mértékéig, azaz havi százötvenezer forintig. Egyetlen pénzintézet sem kötelezhető azonban arra, hogy folyószámlahitelt ingyenesen folyósítson. Magyarul mindenki számára biztosított a fizetése ingyenes felvétele készpénzben, százötvenezer forintos határig.

Sorok kígyóznak majd a fiókok előtt?

További módosításként a javaslatban kikötik, hogy az ingyenes készpénzfelvételre csak az a fogyasztó jogosult, aki a pénzforgalmi szolgáltató pénzforgalmi szolgáltatás nyújtására szolgáló helyiségben (vagyis bankfiókban) írásbeli nyilatkozatot tesz.

Címkék:
öngondoskodás, ingyenes készpénzfelvét,