SZÉP eredmények: új munkahelyeket hozott a cafeteria

Pénzcentrum2013. október 29. 11:01

Egyértelmű siker a SZÉP Kártya, a turizmusban jelentős fellendülést hozott és munkahelyek teremtéséhez is hozzájárult - mondta az NGM államtitkára.

A cafeteria rendszere legális adómegtakarítást eredményez a munkáltatóknál, illetve választási lehetőséget biztosít a munkavállalóknak a különböző juttatási formák közül - mondta el az OTP - Portfolio.hu Öngondoskodás az Egészség Jegyében Konferencián Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára.

2012-ben összesen 71,7 milliárd forintot töltöttek fel SZÉP (Széchenyi Pihenőkártya) Kártyára: a Vendéglátás alszámlára 43,2 milliárdot, a Szálláshelyre 17, 8 milliárdot, a Szabadidőre 10,7 milliárdot. Erzsébet utalvány 83,9 milliárd forint értékben került forgalomba, összesen 35 ezer munkáltató nyújtotta, több mint 2 millió dolgozó részére.

Az államtitkár a hazai rendszer bemutatásánál elmondta: a cafeteria adózása kedvezőbb, ezért megéri a cafeteria elemeket használni, a munkavállaló és a munkáltató részéről egyaránt. Az öngondoskodást olyan juttatásokkal ösztönözhetik a munkáltatók, mint az egészség-és önsegélyező pénztárak, az önkéntes nyugdíjpénztár, vagy a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézmény.

Pankucsi Zoltán szerint ugyanakkor a cafeteria-rendszernek messze nem csak az öngondoskodásban van szerepe, hanem a gazdaság fejlesztésében is. Ilyen juttatás a SZÉP Kártya, amely szállásra, vendéglátásra, szabadidős tevékenységre használható fel. A magyar turizmus kifejezetten kedvező irányba mozdult el a SZÉP kártya bevezetésével, sok munkahely is teremtődött a turizmusban a kártya bevezetésének köszönhetően.

Címkék:
öngondoskodás, szép kártya adózása,