Jövő héten nyújthatják be az ingyenes készpénzfelvételt célzó javaslatot

MTI2013. október 3. 08:32

A Fidesz és a Nemzetgazdasági Minisztérium egyeztetése alapján tényleg ingyenes lesz a készpénzfelvétel havi két alkalommal, 150 ezer forint összeghatárig. Kármentő intézkedésként a kártyás vásárlások szintén ingyenesek lesznek, nagy különbség azonban, hogy míg az ingyenes készpénzfelvétel több tízmilliárd forintos költségeit a bankszektor állhatja, a kártyás vásárlások illetékmentességéből származó évi közel 5 milliárd forintos bevételkiesés a költségvetést terheli.

Miután befejeződtek a Fidesz és a Nemzetgazdasági Minisztérium közötti egyeztetések, várhatóan a jövő héten nyújtják be a kormánypártok - egyéni képviselői indítvány formájában - azt a törvénymódosító javaslatot, amely a tervek szerint január elsejétől havi két alkalommal ingyenkészpénzfelvételt tesz lehetővé 150 ezer forintig - írta csütörtöki számában a Magyar Nemzet a Fidesz egyik, meg nem nevezett vezető politikusára hivatkozva.

A javaslat minden számlacsomagra kiterjedne, így a bankok nem korlátozhatnák az ingyenes pénzfelvétel lehetőségét egyes, általuk meghatározott csomagokra - tette hozzá a lap a politikusra hivatkozva. Az Origo beszámolója szerint az is elhangzott, hogy a német bankrendszerben ez így működik, azt a mintát követnék. A Fidesz elnökségi tagja szerint amennyiben a bankok más tranzakciók díjaiban próbálnák visszaszerezni a pénzt, a felügyeleti tevékenységet ellátó jegybank erélyes fellépésére számíthatnak.

Címkék:
öngondoskodás,