Rekordmennyiségű állampapírt vettünk a kánikulában

Pénzcentrum2013. augusztus 7. 14:02

91 milliárd forinttal növekedett júliusban a kifejezetten lakosság számára értékesített állampapírok állománya. A Kamatozó Kincstárjegyből közel 79 milliárdnyi volt az értékesítés - tájékoztatta a Pénzcentrum.hu-t az Államadósság Kezelő Központ.

Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. adatai szerint júliusban 91 milliárd forinttal növekedett a lakossági állomány. Ebből az egy és kétéves Kincstári Takarékjegyek együttes mennyisége 4,4 az inflációkövető Prémium Magyar Államkötvények állománya 6,8 a Kamatozó Kincstárjegyeké 78,9, míg a Féléves Kincstárjegy állománya 0,8 milliárd forinttal növekedett. A Kamatozó Kincstárjegy kiemelkedő teljesítményének hátterében többek között valószínűleg az újonnan bevezetett adóintézkedés is jelentős szerepet játszott.

Az év első hét hónapjában megvalósult 426,6 milliárd forintnyi lakossági állampapír-állomány növekményből a Kamatozó Kincstárjegyekre 331,9 milliárd, a Féléves Kincstárjegyekre 5 milliárd, a Prémium Magyar Államkötvényre 67,8 milliárd, az egy és kétéves Kincstári Takarékjegyekre együttesen 21,8 milliárd forint jut.

2013. július végére a kifejezetten lakosságnak szánt állampapírok teljes állománya 1412,0 milliárd forintra emelkedett. A teljes állományból a Kamatozó Kincstárjegyek 766,4 milliárd, az egy és kétéves Kincstári Takarékjegyek együttes mennyisége 306,1 milliárd, a Prémium Magyar Államkötvény 324,2 milliárd, a Féléves Kincstárjegy állománya 15,3 milliárd forintra növekedett.

Címkék:
öngondoskodás, állampapír,