Aranyláz: hatalmas érclelőhelyet fedeztek fel

MTI2013. július 19. 14:01

Egy újabb nagy - 50 tonna körüli - aranykészlettel rendelkező érclelőhelyet fedeztek fel az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur autonóm területen - jelentette helyi illetékesekre hivatkozva a kínai média pénteken.

A lelőhelyre a Dunde Iron Mine vállalat bukkant hat év kutatás után Hocsing megyében - közölte Ceng Hsziao-kang a regionális geológiai és ásványtani iroda vezetője a Hszinhua hírügynökséggel. A kitermelhető ásványi anyagok becsült értékét 100 milliárd jüanra (16,3 milliárd dollár) teszik. Ebbe bele tartozik 187 millió tonna vasérc és 1,5 millió tonna cink is.

A kutatók főnöke, Feng Csin-hszing arról tájékoztatott, hogy csapatával 2007 óta végeztek méréseket a térségben. A feltárás folyamatban van, a felállítandó bánya több mint kétezer embernek fog munkaehetőséget adni - hangzott el.

Kínában alig két hónapja jelentették be, hogy egy 53 tonna aranyat rejtő lelőhelyet fedeztek fel szintén Hszincsiangban, annak is az északnyugati részében, a kínai-kazahsztáni határhoz közel, Hszinjüan megyében.

A három kilométer hosszú és 60-300 méter mély lelőhelyen az aranyon kívül több mint 31 ezer tonna rézre is számítnak. A szakemberek öt évig dolgoztak a lelőhely pontos helyének meghatározásán, és csaknem 150 millió jüant (5,5 milliárd forint) fektettek a projektbe. A kitermelés megkezdését 2015 végére tervezik, s évi három tonna aranyra számítanak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az akkori híradások megjegyezték, hogy ehhez hasonló nagyságú aranylelőhelyet korábban mindössze egy alkalommal, 1988-ban találtak.

 

Címkék:
arany, aranyláz,