Itt az első bank, aki emel: máris fizetjük a Varga-csomag árát

Pénzcentrum2013. június 27. 11:02

Köntörfalazás nélkül, nyíltan és őszintén áthárítja a tranzakciós illeték emelését az MKB bank. A Varga- csomag elemei szinte szó szerint megjelentek a bank hirdetményében is, így augusztustól az emelt díjakat nem a bank, hanem az ügyfelek fogják megfizetni.

Nehéz szidni a bankot, ami ilyen nyíltan áthárítja a tranzakciós illetékek nagy részét. Legalább nem eldugott költségek között kell keresnünk, hanem ott van feketén-fehéren a hirdetményben, hogy készpénzfelvét 0,6% és a többi. Az elektronikus utalásokért 3 ezreléket kell fizetni, de itt legalább még él a 6000 forintos felső limit.

Az MKB-ban 6000 forintnál többet akkor kell fizetni, ha 1 milliónál nagyobb összeget veszünk fel. Jó hír, hogy még nem szüntette meg azt az akciót a bank, hogy kártyás vásárlás esetén nem számolja fel az illetéket. Így az továbbra is ingyenes marad. Az infót köszönjük a BankRáció.hu-nak.

Örüljünk, hogy nem rejtik el a költségeket

A rejtett költségekkel több gond is van. Ha nehéz megtalálni egy szerződésben vagy hirdetményben, hogy miért kell többet fizetni, akkor nehéz elkerülni a plusz kiadásokat. Ráadásul ha nem közvetlenül a megadóztatott tranzakciókra hárítanák át a bankok a költségeket, akkor a pénzügyi szokásaink nem tudnának a megváltozott körülményekhez igazodni, ami azt jelentené, hogy sokkal több tranzakció és ezzel adó keletkezik. Gondoljunk például a sárga csekkre, ami ingyenesnek tűnik a fogyasztóknak, ezért akár 20 percet is hajlandóak a postán várni, miközben a plusz díj a rezsiköltségekben bujtatottan jelen van. Ha a 137 forint +ÁFA költség ki lenne számlázva, sokan meggondolnák, hogy érdemes-e időt fecsérelni a Postán és sokkal kevesebb sárga csekk kerülne feladásra, ami csökkentené a társadalom rezsifizetéshez kapcsolódó költségét. 

Címkék:
bankszámla, tranzakciós illeték, varga-csomag,