Pánik: tömegesen húzhatják le a rolót a magyar zacik

Pénzcentrum2013. április 16. 14:41

Pánikszerű zuhanás mutatkozik az arany világpiaci árában. Az árzuhanás különösen érzékenyen érinti a záloghitelezést is, ahol a kölcsönök fedezetét jórészt aranytárgyak adják.

Zuhan az arany ára

Főként a válság elhúzódó hatásainak következtében az elmúlt két évben elképesztő rallit produkált az arany világpiaci ára, meghaladta az unciánként 1900 dolláros szintet. A tapasztalt piaci szereplők számára világos volt, hogy ez a trend nem tarthat örökké, a gazdasági bizonytalanságok enyhülésével a befektetők kockázatvállalási hajlandósága is növekszik, ami törvényszerűen az arany iránti érdeklődés csökkenéséhez fog vezetni.


Ez a korrekció tavaly ősz óta be is következett, az arany ára egyre lejjebb került és elérte az 1600 dolláros szintet. A lassú lecsurgás az elmúlt napokban pánikszerű eladásokba csapott át, az árfolyam 15 százalékkal, bőven 1400 dollár alá esett, és egyelőre nincs jele annak, hogy a zuhanás megtorpant volna. Szakértők szerint kisebb-nagyobb kilengésekkel egy hosszabb árkorrekciós időszak következhet, amelyben további árcsökkenés várható.

A zálogházakat is érinti

Az árzuhanás nem csupán a befektetőket, hanem az arany és nemesfém fedezetű ügyletekkel foglalkozókat is közvetlenül érinti. Különösen érzékeny terület a záloghitelezés, ahol a kölcsönök fedezetét jórészt aranytárgyak adják. Nagyon hasonló a helyzet, mint amit az utóbbi időben a lakáshiteleknél látunk, ahol részben az ingatlanok értékvesztése, részben a devizaárfolyamok változása nyomán a lakás már nem nyújt elég fedezetet a felvett kölcsönhöz. A záloghitelezésnél a sokkal magasabb aranyár alapján nyújtott kölcsön összege több, mint a fedezetként elfogadott aranyékszer stb. valós piaci értéke, és az értékkülönbözet a hitelnyújtó kárára egyre nő. Ez főként a finanszírozáshoz külső forrást igénybe vevő zálogfiókokat hozza rendkívül nehéz helyzetbe, sőt áttételesen az őket hitelező bankokat is, hiszen a kockázati kitettségük folyamatosan nő.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


A kérdés az, erre ki hogyan reagál? Az esés miatti sokk egyes zálogházakat annyira felkészületlenül ért, hogy kedd reggel jobban megérte náluk elzálogosítani az aranyat, mint eladni a világpiacon. Igazán nagy bajba a kisebb zálogfiókok kerülhetnek, amelyek megfelelő háttér híján jobban ki vannak téve a kockázatoknak, főleg akkor, ha maguk is finanszírozásra szorulnak. Könnyen elképzelhető, hogy ha az arany és nemesfémek árzuhanása tartós lesz, ahogy azt az elemzők többsége vélelmezi, az átrendezheti a záloghitelezési piacot is.

Címkék:
arany, zálogház, zaci, nemesfém árfolyam,