Tömeg az MNB-nél: háziasszonyok, nyugdíjasok állnak sorban

Pénzcentrum2013. február 28. 09:32

Egyre nagyobb a sor a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Kiss Ernő utca 1. szám alatti lakossági pénztáránál. Sokan szatyrokkal, befőttesüvegekkel kezükben várnak arra, hogy beválthassák megmaradt 1 és 2 forintosaikat. Ma tehetik ezt meg utoljára.

FRISS! Hosszú sor a jegybanknál
A legfrissebb információk szerint kígyózó sorra számíthatnak azok, akik most indulnak beváltani 1 és 2 forintosaikat. Az MNB épületénél akár egy órát is sorban kell álni csütörtök délután.

Egyre többen gyülekeznek a Magyar Nemzeti Bank Kiss Ernő utcai lakossági pénztáránál Budapest belvárosában. Háziasszonyok, nyugdíjasok, fiatalok és idősebbek egyaránt arra várnak, hogy beválthassák megmaradt 1 és 2 forintos érméiket.


A Pénzcentrum.hu tudósítója a helyszínen azt tapasztalta, hogy már a pénztár 8 órai nyitását is mintegy tucatnyian várták, ugyanakkor az egyre növekvő sor - cikkünk megjelenéséig - viszonylag gyorsan haladt.

A pénztár forgalma azért nőtt meg ennyire, mert sokan az utolsó napra hagyták 1 és 2 forintos érméik beváltását. Február 28-a ugyanis az a nap, amikor végleg búcsút kell intenünk ezeknek a pénzeknek. A 2008. március 1-jén forgalomból bevont 1 és 2 forintos érmék törvényes fizetőeszközre történő átváltása ugyanis — az MNB törvény által biztosított 5 éves átváltási időszak lejártával — már csak a mai napig lehetséges, ezt követően erre nem lesz mód.


Egy általunk megkérdezett, a pénztárból kilépő hölgy elmondta: a kezében levő hatalmas befőttesüvegekben gyűjtötték az aprót hónapokig, az így megkeresett pénzt jótékonysági célra fordítják majd. Az MNB korábban arról tájékoztatott, hogy a bevonás meghirdetése óta összesen visszaáramlott egy- és kétforintos aránya az akkor forgalomban lévő mennyiséghez viszonyítva 19% illetve 26%. Ez a nemzetközi tapasztalatoknál magasabb arányt jelent. A jegybank szerint a vártnál több egy- és kétforintos visszaáramlása nagyrészt a karitatív szervezetek által szervezett gyűjtéseknek köszönhető.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ma még beválthatjuk

Az 1 és 2 forintos érmék csütörtökig történő átváltását a Magyar Nemzeti Bank budapesti lakossági pénztárában (Budapest, V. ker. Kiss Ernő u. 1.), díjmentesen végzi. A jegybank mellett egyes kereskedelmi bankok és a posta kijelölt budapesti és vidéki fiókjai szintén átváltják az 1 és 2 forintos érméket. Az említett intézményeknél történő átváltásról, illetve a felszámolható díjakról célszerű a bankfiókoknál, postahivataloknál előzetesen érdeklődni - javasolja az MNB.


A február 28-ai átváltási határidő lejárta után az MNB nem váltja be az egy- és kétforintos érméket, azokkal a tulajdonosa szabadon rendelkezhet.A visszakerült érmék alapanyagát az MNB értékesíti. Erre egy ízben már sor került 2009-ben, akkor a begyűjtött, és a raktáron lévő készlettel együtt összesen 1330 tonna 1 és 2 forintos érme értékesítéséből befolyt bevétel mintegy 1,2 milliárd forint volt. A 2009-es értékesítés óta összegyűlt 55 tonna és a 2013. február 28-ig még a jegybankba visszaérkező érmemennyiség értékesítésére az MNB újabb pályázatot írt ki, melynek bírálata jelenleg folyamatban van.

Címkék: