5,1 százalékos kamattal indul az új eurókötvény

Pénzcentrum2012. november 14. 13:02

Az eurózóna átlagos inflációjához igazodó új, elsősorban a lakosságnak szánt euróalapú államkötvény 5,1%-os kamattal indul az első periódusban - számol be a mai Magyar Nemzet és Népszabadság Borbély László András jelzéséről.

Az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgató helyettese múlt héten a Portfolio.hu-nak már elmondta: várhatóan jövő keddtől az OTP Bank fiókjaiban, november 26-tól pedig az Államkincstár irodáiban lehet majd megvásárolni a papírt.

Az ÁKK első körben 200 millió eurónyi forrást tervez bevonni. Ez mai árfolyamon 57 milliárd forint, amelyet forintalapú lakossági állampapírokból egy hónap alatt (októberben) is be tud vonni az eddigi tapasztalatok alapján.

Az új papír bejelentéséről szóló október eleji sajtótájékoztatón elhangzott, hogy változó kamatozású államkötvényről van szó, amely évente kétszer fizet majd kamatot. A papír kamatozása az eurózóna hivatalos inflációs adatához igazodik és ahhoz képest 2,5%-pontos prémiumot kínál majd. Az Eurostat adatai szerint augusztusban és szeptemberben is 2,6%-os volt az év/év alapú infláció a fizetési övezetben, így adódik a magyar papír kapcsán az első periódusra szóló 5,1%-os kamat.

Címkék: