Ezért fog fájni jövőre a bankolás

Pénzcentrum2012. november 6. 12:02

A tegnap megjelent elemzésünkből jól látszik, hogy a legnagyobb bankok jelentősen növelték a folyószámla használathoz kapcsolódó díjaikat. Politikusok is hivatkoztak arra, hogy valamilyen formában szabályozni kellett volna, milyen formában változtathatnak az ügyfelek kárára díjaikon a hitelintézetek. A Pénzcentrum.hu annak járt utána, miért is növekedhettek meg ilyen jelentős mértékben a 2013-tól érvényes költségek.

Szinte szabadon változtathatják meg a már meglévő számlaszerződések esetén is díjaikat a bankok. A kérdést a hitelintézeti törvény ugyan szabályozza, de nem vonatkozik az eddig ingyenes szolgáltatásokra.

A törvény jelenlegi formájában csak az eddig is fizetős tételekre vonatkozó emeléseket korlátozza, mégpedig úgy, hogy a kamaton felül nem rendszeresen fizetendő egyéb díjat, költséget a pénzügyi intézmény már megkötött szerződések vonatkozásában évente legfeljebb a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett előző évi éves fogyasztói árindex mértékében emelhet.

Ha kíváncsi vagy 2013 legolcsóbb bankszámláira, akkor ezt is nézd meg: Ezt neked Matolcsy új adója: 2013 legolcsóbb bankszámlái

Már ez is önmagában 5-6 százalék fölötti áremelést tenne lehetővé a bankok számára, de további lehetőséget jelentenek nekik az ingyenes számlák és a nem rendszeres díjak, melyek költsége szabadon változtatható.

Tehát minden olyan tétel, ami eddig ingyenes volt szinte bármelyik számlacsomag esetében (pl. az utalás, csoportos beszedési megbízás stb. ) bármilyen mértékben drágulhatott. A legtöbb bank ezekhez a tételekhez nyúlt hozzá és változtatta meg, áthárítva a tranzakciós illetéket.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
A Pénzcentrum.hu véleménye szerint a fogyasztóknak az érdeke, hogy az áthárított tranzakciós adó a készpénzfelvételt terhelje minél nagyobb mértékben. Hiszen így könnyebben elkerülhető a magas díjtétel aktívabb kártyahasználattal és az átlagos banki költségek is kisebb mértékben növekedhetnének. Ha olyan tételeken keresztül terhelik át az ügyfelekre a tranzakciós adót a bankok, melyek közvetlenül is kapcsolódnak az adó alapjához, akkor elkerülhető, hogy túlzott mértékben növekedjenek a költségek.

Abban az esetben, ha rejtett költségek jelennek meg, melyek egyáltalán vagy csak részben kapcsolódnak a készpénzhasználathoz, akkor összességében ráfizethetnek az ügyfelek. Hasonló helyzet alakulhatna ki, mint a sárga csekkes fizetés esetén, melynek látszólagos ingyenessége óriási költségekkel jár a postai szolgáltatásokat egyáltalán nem is használó ügyfelek terhére is. Ebben az esetben például a betéti és hiteltermékek aktív használói járnának rosszul.

 

Címkék: