Jön a lakossági devizakötvény Magyarországon!

Pénzcentrum2012. október 10. 16:00

A Portfolio.hu piaci körökből származó információi szerint az Államadósság Kezelő Központ egy (vagy több) lakossági devizaalapú államkötvényt dobhat a piacra, amelyet a holnap 10 órára meghirdetett sajtótájékoztatón jelent be. Az ÁKK nem kívánta értesülésünket kommentálni. Az eseményről holnap a helyszínről tudósít a lap.

A lakossági állampapírok négytagú családjának bővítése nem számít hatalmas meglepetésnek azt látva, hogy mekkora sikernek örvendenek az utóbbi időben a forintalapú lakossági állampapírok (főként a Kamatozó Kincstárjegy). A lakossági állampapír állomány már meghaladta a 800 milliárd forintot a havonta 30-70 milliárd forint között ingadozó állomány-növekedés nyomán. 


A háttér

A lakossági devizaalapú államkötvény kibocsátása azért lehet racionális (igaz a lakosság a devizahitelek után, illetve a devizabetétek mellett újfajta devizakockázatot vállalna), mert az ÁKK feltehetően egy végbefektetői rétegtől tudna forrást gyűjteni (amely valószínűleg lejáratig tartaná a papírokat).

Idén az állam az EU/IMF-megállapodás körül bizonytalanság miatt még nem tudott forrást bevonni devizakötvény-kibocsátásból (noha az éves finanszírozási terve 4 milliárd eurónyi kötvénykibocsátással számolt). Emiatt úgy jutott a devizaadósságai törlesztéséhez szükséges devizához, hogy forint likviditásáért cserébe a Magyar Nemzeti Banktól kért devizát, ami apasztotta annak devizatartalékait.

2012.10.05 09:13 Másfél éves mélyponton a devizatartalékok


Gondoljuk át!

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Magyar Nemzeti Bank legutóbbi, augusztus végi monetáris mérlegstatisztikája szerint a magyar háztartások euróalapú látra szóló és folyószámla betétállománya 232 milliárd forintot, az éven belül lekötött betéteké 771 milliárd forintot, míg az 1-2 év közötti 41 milliárdot, a 2 éven túli futamidejű közel 9 milliárd forintot tett ki. Mindez együttesen 1053 milliárd forintot, átszámítva 3,7 milliárd eurót tett ki. Amennyiben abból indulunk ki, hogy a forintalapú lakossági állampapírok közül a legnépszerűbb az egy éves futamidejű Kamatozó Kincstárjegy, feltételezhetjük, hogy devizában is inkább csak az ilyen (vagy eddig terjedő) futamidejű papírt venné a magyar lakosság.


Amint az alábbi ábrán láthatjuk: a legfrissebb adatok szerint az euróalapú éven belüli betétek 2,5% körüli, míg az éven túliak átlagosan 2,9%-os évesített átlagos kamatot kínáltak augusztusban. Az állam feltehetően akkor tudná ezek egy részét átcsábítani lakossági devizaalapú államkötvénybe, ha "ráígérne" ezekre a kamatkondíciókra, igaz feltehetően még ekkor is olcsóbban tudna devizaalapú forráshoz jutni, mint ha a piacon kellene (igaz jóval hosszabb futamidejű, 5-10 éves) devizakötvényből forrást gyűjtenie.


Nem árt azonban megjegyezni: azzal, hogy a lakossági devizaalapú megtakarítások egy részét az állam "átcsatornázza" az adósságfinanszírozásba, éppen abból a banki devizaforrásból vonna el, amelyhez a bankok továbbra is olykor nehézkesen, illetve költségesen tudnak hozzájutni, így a vállalati devizaalapú hitelezésben (felfutásában) is korlátot jelenthetne ez a folyamat.

Címkék: