Megjöttek a bankok legjobb őszi ajánlatai

Pénzcentrum2012. szeptember 13. 05:27

Az ősz alacsonyabb kamatokat hozott. A változások elsődleges oka, hogy a jegybank az általa a bankközi piacon kínált alapkamatot 0,25 százalékponttal csökkentette. Az elérhető legmagasabb hozam ugyan 9 százalék felett van, de ehhez új pénz lekötése és aktív számlahasználat szükséges. Mennyit kaphatunk szeptemberben a pénzünkért?

A betétlekötés hosszától függően jelentősen csökkentek a banki hozamok az elmúlt időszakban. Leginkább azok számíthatnak a nyárinál jelentősen kisebb hozamokra, akik félévre vagy csak néhány hónapra szeretnék elhelyezni megtakarításukat a bankfiókban. Az aktív bankolást viszont továbbra is jutalmazzák a bankok. Nem vagy csak minimális mértékben estek a hozamok az új pénzek befektetése után, különösen, ha aktív banki ügyfelekről van szó.

ABankRáció.hu betét összehasonlító oldala segítségével néztük meg a 11 legnagyobb bank ajánlatait.

A legnagyobb mértékben a rövidebb futamidejű betétek kamatai estek, a legmagasabb kifizetéssel és EBKM-el a CIB Bank kecsegteti az ügyfeleit. A hitelintézetnél 7,25 százalékos éves hozam érhető el, ez jóval alacsonyabb a nyár közepén kínált 8,62 százalékos hozamoknál. A kis összegek befektetésekor érdemes figyelni az egyéb költségekre is, a számlavezetési díjakkal csökkentett kifizetéseket végignézve jól látszik, hogy nem a legmagasabb kínált kamat mellett vihetjük haza a legtöbbet. A Raiffeisen Bank 0 forintos számlája és a 6,5 százalékos hozam mellett kifizetett 8 190 forint a legnagyobb elérhető hozam a legnagyobb hazai bankfiókokban.


Szinte hajszállnyit sem változtak viszont a különböző banki aktivitást jutalmazó betétek hozamai. Új pénz lekötése és aktív számlahasználat mellett, akár 9,13 százalékos hozam is elérhető éves szinten. A legmagasabb hozamot az Erste Bank "aktív" ügyfelei kaphatják.

Hasonló futamidőre, feltétel nélkül elhelyezett ugyancsak egymillió forint már 10 ezer forinttal is kevesebbet hoz a megtakarítóknak. Az hozamok tekintetében a CIB vezet, ahol 7,50 százalékos EBKM elérhető.


Azoknak kínál megoldást a Tartós Befektetési Számla, akik legalább 3-5 évig nem akarnak a pénzükhöz nyúlni. Hasonló középtávú befektetések között is találunk 6,96 százalékos hozamot ígérőket. Mely 3 év után részlegesen, 5 év után teljesen kamatadó mentesek. Két hónapja még a mai legmagasabb hozamot írgérő ajánlat volt a legkedvezőtlenebb, így jobban jártak azok, akik akkor tették el pénzüket. A legnagyobb mértékben az AXA Bank vágott kamatain, közel 2 százalékpontot. A legjobb ajánlat  a Raiffeisen nyújtja, a számlavezetési díj ellenére.

Új termékek és egyéb érdekességek is vannak a betétek piacán. A BankRáció.hutöbb érdekes termékre is felhívta a figyelmünket.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az OTP Bank HozamDuó Szinergia Megtakarítási Csomag néven indított új terméket. Ez egy kombinált befektetési lehetőség, amin belül a lekötött betét futamideje 2 hónap és emellett kötelező legalább ugyanennyi pénzt (minimum 150 ezer Ft-ot) Szinergia Hozamvédett Zártvégű Alapban elhelyezni. Háromféle lekötési lehetőségről szól a hirdetmény: új forrás esetén 11,00%, meglévő forrás esetén 9,00%, míg Tartós Befektetési Betétszámlán történő lekötés esetén 11,00% az éves kamat a lekötött betéti részre. A konstrukció másik elemét képező befektetési alap hozama természetesen előre nem kiszámítható, hiszen az alapban lévő eszközök hozamától függően változik, így kockázatosabb a betéteknél.

A kisebb bankoknál is találhatunk érdekességeket. A MagNet Banknál az ügyfél mondhatja meg, hogy mennyi kamatot szeretne kapni. Két ilyen betét is van, a Szféra és a Mentor közösségi betétek (ezek mögött karitatív, amolyan adakozás - támogatás jellegű célok húzódnak meg, vagyis minél kevesebb kamatot kérünk pénzünkért, valamilyen - akár általunk választott - iparágat, vagy célt támogatunk). Természetesen azért van egy bizonyos előre meghatározott sáv, amin belül az ügyfél választhat, és a maximális kamat a jegybanki alapkamattal egyenlő, vagyis jelenleg 6,75%. Vajon miért is ne a lehető legmagasabb kamatozást választaná az ügyfél?

Ultrarövidtávon 9 százalék feletti hozam

Az AXA lekötött betétjeinél újra emelkedtek a kamatok. 2012.09.01-től érvényes hirdetményükben 500 ezer-50 millió Ft közötti összegeknél az akciós ajánlat szerint (új forrásra) 2 hónapra 9.02%, 6 hónapra pedig 9.12% az éves kamat, internetbankon történő betétlekötés esetén. Ezekre a futamidőkre az AXA adja jelenleg a legjobb kamatokat, egyedüli feltételként az új forrás (friss pénz) szükséges. A normál ajánlat (vagyis nem friss pénzre szóló) szerinti kamatok is hasonlóképpen változtak, mivel a friss pénzre szóló akciós ajánlat rendre 2%-kal magasabb kamatot fizet, mint a normál ajánlat.

Címkék: