Minden pénztártag megkapja a pénzét

Pénzcentrum2012. július 17. 09:35

A magánkasszában maradókkal kapcsolatos hátrányos megkülönböztetéseket felszámolja egy, már csak a köztársasági elnök aláírására váró törvény. A jogszabály az egyéni számlákról nem ír, csak egy hosszú éveken át elhúzódó adategyeztetést részletez- írja a Világgazdaság.

Az Országgyűlés honlapja szerint csak a köztársasági elnök aláírására vár már az a törvény, amely egyebek között rendezi a magánnyugdíjpénztárban maradt tagok nyugdíját is. A ma már csak mintegy 75 ezer embert érintő jogszabály kimondja majd, hogy az 2010 novemberétől - vagyis akkortól, amikortól a magánkasszák tagjainak minden járuléka kizárólag a tb-be kerül, és a magánnyugdíjpénztárba semmit sem fizetnek - szerzett szolgálati időre teljes nyugdíj jár majd a tagoknak.

A tagdíjbefizetések nélkül maradt magánkasszák hosszú távú fennmaradása persze kérdéseses, a törvény úgy tűnik, úgy akarja ezt a helyzetet kezelni, hogy a végelszámolással megszűnő intézmények tagjainak is megadja azokat a jogokat, amelyeket a tavaly és önként idén visszalépett pénztártagok megkaptak. Így az egypilléres rendszerbe később visszakerülők is felvehetik majd a reálhozamot és a tagdíjkiegészítést, méghozzá adómentesen, sőt ha a pénzt egy önkéntes nyugdíjpénztári számlára utalják majd, további adókedvezményre lesznek jogosultak. Az önként visszalépett egykori pénztártagoknak annyi kedvezményük marad, hogy özvegyeik jogosultak lehetnek özvegyi járadékra is, ha annak összege magasabb az özvegyi nyugdíjénál. Ezt a járadékot a korábbi ígéretekkel szemben nem csak a tavalyi, de az idei visszalépők hozzátartozói is megkaphatják.

A magánnyugdíj-pénztári tagok elviekben az öregségi nyugdíj megállapítását követően is átutalhatják magánnyugdíj-pénztári követelésüket az állam számára, ebben az esetben úgy kell számukra kiszámítani a nyugdíjat, mintha mindig is csak az első pillérben lettek volna. Vagyis a pénztártagok elméletileg az utolsó pillanatban, a nyugdíj megállapítása után is változtathatnak, ha kedvezőbbnek találják az állami nyugdíjat a vegyesnél.

Címkék: