Soltvadkert: rekordidő alatt fizetett az OBA

Pénzcentrum2012. július 4. 13:47

Minden korábbi kártalanításhoz képest rövidebb idő alatt fizette ki az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet "v.a." betéteseit. A betétesek 98,4%-a 10 munkanapon belül jutott a takarékszövetkezetnél elhelyezett megtakarításához. Az OBA gyors kártalanításának köszönhetően a betétesek nagy része már a végelszámolás 2012. június 1-i elrendelésétől számított 20 munkanapon belül a pénzéhez jutott.

Az OBA lapunkat arról tájékoztatta, hogy a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet 15 332 betétesének túlnyomó többsége számára a 33 milliárd forintot meghaladó kártalanítás kevesebb, mint feleannyi ideig tartott, mint amit a jogszabály előír. A húsz munkanap helyett, az egyértelmű jogosultsággal rendelkező ügyfelek - szám szerint 14 022-en - már 7 munkanap alatt megkapták a legfeljebb 100 ezer eurós kártalanítást.

A kártalanított ügyfelek száma 2012. július 3-ig 15 090 főre növekedett, amely a betétbiztosítási kártalanításban részesülő betétesek 98,4%-át jelenti. A még hátralévő pl. gyámhatósági, hagyatéki ügyekben a jogerős lezárások függvényében fizethető ki a betét. A törvény szerinti 20 munkanapos kártalanítási határidő 2012. július 17-én jár le, ami az egyértelmű jogosultsággal rendelkező betétesekre vonatkozik. Ezt követően - utógondozás keretében - a takarékbetétek esetében korlátlan ideig, az egyéb betétek vonatkozásában 5 évig élhetnek követelésükkel a betétesek az OBA felé.

Az OBA a Magyar Állammal kötendő megállapodása alapján hamarosan megkezdheti az 1993 júliusa előtt elhelyezett - mintegy 16 millió Ft összegű - állami garanciás betétek kifizetését is.

Bevált a KBB adatszolgáltatás

A minden korábbinál gyorsabban lebonyolított kártalanítás informatikai alapját az OBA által 2009-ben kezdeményezett, a bankok által kimutatandó KBB (konszolidált biztosított betét) adat tette lehetővé. A KBB előállítás képességét a PSZÁF folyamatosan ellenőrzi a hitelintézeteknél. Az ügyfelek számára a bankfiókokban is kikérhető adat azt mutatja meg, hogy egy betétesnek aktuálisan mekkora kártalanítást fizetne adott időpontban az OBA. A bankok számára évente kötelező a KBB adatszolgáltatás az ügyfelek részére. Ennek bevezetése óta most először került sor KBB adatállomány alapján való nagy volumenű kifizetésre.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Várhatóan tovább rövidül a kártalanítás ideje

Az Európai Bizottság által 2010-ben javasolt, még nem elfogadott betétbiztosítási direktíva a jelenleg hatályban lévő húsz munkanapos kártalanítási időt várhatóan tovább csökkenti. A jelenleginél is gyorsabb ütemű kártalanítás végrehajtása a mostaninál jóval szigorúbb követelményeket támaszt a betétbiztosító szervezetek és partnereik számára.

Címkék: