Bajban több tízezer rokkantnyugdíjas: ketyeg az órájuk

MTI2012. március 28. 17:33

A rokkantnyugdíjasok negyede még nem jelentkezett be felülvizsgálatra hétfőig a nyugdíjbiztosítási igazgatóság területi kirendeltségeihez, pedig március 31-én lejár ennek a határideje - közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium.

Bővebben: Rokkantnyugdíjasok: fontos információk a felülvizsgálatról

A tárca tájékoztatása szerint a mintegy 196 ezer rokkantnyugdíjas közül 148.500-an fordultak eddig az intézményhez, noha minden érintettet levélben tájékoztattak.

Ez azt jelenti, hogy a bejelentkezést elmulasztó 47.500 ember májustól automatikusan elveszíti eddigi járandóságát, illetve ellátását, ha ezt a következő néhány napban nem teszi meg. Abban az esetben, ha valaki elmulasztja a határidőt, igazolási kérelmet terjeszthet elő. Korábban már több érdekvédelmi szervezet is arra kérte az érintetteket, időben adják be felülvizsgálati kérelmüket.

Szakály József, a Mozgáskorlátozottak Egyesületei Országos Szövetségének főtitkára mint elmondta, március 31-éig az 57 évesnél fiatalabb, korábban 3-as kategóriájú rokkantnyugdíjasoknak kell bejelentkezniük felülvizsgálatra a nyugdíjbiztosítási igazgatóság területi kirendeltségeihez.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A főtitkár szerint a jelentkezési határidőt követően az újraminősítést 2013 végéig végzik el, amíg ez nem történik meg, addig az érintettek tovább kapják az ellátásukat. A felülvizsgálat nem mindenki számára lesz pozitív, lesznek olyanok, akik a mostani ellátást tovább fogják kapni, és lesznek olyanok, akikről a rehabilitálhatóságot állapítják meg, és megpróbálják őket visszairányítani a munkaerőpiacra.

Címkék: