Három év után érdemes elfelejteni az árfolyamrögzítést?

Pénzcentrum2012. február 17. 05:36

Három év után lehet elsőként kiszállni az új árfolyamrögzítésből. Mivel az idővel csökken az elengedett kamattörlesztő nagysága és nő a gyűjtőszámlán halmozódó pénz, amit kamatostól kell visszafizetni, érdemes elgondolkodnunk azon a lehetőségen, hogy nem 60 hónapig törlesztünk fix árfolyamon. Mikor érdemes kilépni a rendszerből, erre keresi a választ a Pénzcentrum.hu elemzése. A kalkulátorunk segítségével pedig magad is kiszámolhatod, mit jelent 3 vagy 5 évig maradni az árfolyamrögzítésben.

Általánosan is megfogalmazható, hogy mikor éri meg kilépni az árfolyamrögzítésből: amikor az elhalasztott tőketörlesztés kamata magasabb, mint az elengedett kamattörlesztés. Ez könnyen előfordulhat akkor, ha már csak néhány év van hátra a hitel futamidejéből. Ezt a már eddigi elemzéseinkben is szereplő példahiteleinken mutatjuk be. A számításokhoz a Pénzcentrum.hu Kalkulátorát használjuk, amit itt is megtalálsz.

 


A hitelek futamideje, devizatartozás mértékétől, kamatoktól és a felvétel időpontjától függően eltérő lehet az árfolyamrögzítés kezdeti időpontjában fennálló devizatartozás. Az árfolyamrögzítés kezdetének júliust feltételezve kiszámoltuk, mennyit kell még törleszteni egyes példa hitelek esetében és mennyi a hátralévő futamidő. 

 

A példahitelek adatait beütöttük kalkulátorunkba és 240 CHF/HUF árfolyamot feltételezve a jövőben is kiszámoltuk, hogy mit jelent 3 vagy 5 évig az árfolyamrögzítésben maradni. Évek számával természetesen nő a felhalmozott gyűjtőszámlahitel tartozás és a rögzítés utáni törlesztőrészlet ugrás.

 

 

Kiemeltük azt a két hitelt, melynek törlesztőrészletei leginkább eltérnek a két időtáv esetén. Ez még nem teljesen elég az alapos összahasonlításhoz, hiszen a különböző időpontban esedékes törlesztőrészleteket másként értékeljük. A "'Rövid futamidő hitelt" egy diagramon is szemléltetjük, hiszen itt látszik pontosan, hogyan változhat az évek alatt a törlesztőrészlet a két eltérő esetben.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 



Az árfolyamrögzítés ideje alatt is érdemes elgondolkodni a védőernyő alól való kilépésen, főleg a rövid hátralévő futamidő esetén. A törvényből kiderül, hogy 36 hónap után bármikor dönthetünk úgy, hogy nem fix árfolyamon törlesztjük tovább a hitelünket. Ezzel nem vállaljuk a nagyobb mértékben megugró törlesztőrészletet vagy az időben elnyúló tartozást.

Mikor éri meg 60 hónapnál hamarabb kilépni az árfolyamrögzítésből?

- Amennyiben hitelünk viszonylag rövid futamidejű.
- Régebben vettük fel a hitelünket, rövid hátralévő futamidő esetén.
- Alacsony devizahitel kamat esetén.
- Egyre magasabb forinthitel kamat esetén (a gyűjtőszámlahitelt ezen a kamaton kell visszafizetni).

Kedvezőbb lett az új árfolyamrögzítés elődjéhez képest, de a gyűjtőszámlán felhalmozódó tartozást az elengedett kamatok miatt sem lehet figyelmen kívül hagyni. Amennyiben nem csökken jelentősen a forinthitelek kamata a az árfolyamgát végéig hátralévő időben, akkor milliókat is fizethetnek vissza 12-13 százalékos kamattal az árfolyamrögzítők. Mérlegelni kell tehát, hogy az árfolyamrögzítés ideje alatt mekkora könnyebbséget kapunk és ez mekkora törlesztőrészlet növekedést ér meg nekünk a védőernyő után.  

Címkék: