Van itt pénz, kérem szépen: nem panaszkodnak a prémium ügyfelek

Pénzcentrum2011. december 13. 14:06

Az idei évben a gazdasági környezet változása mellett a hazai gazdaságpolitikai intézkedések is jelentős hatással voltak a háztartások megtakarításaira. A piaci tényezők mellett az idén életbe lépett szja-változás, a magán-nyugdíjpénztári hozamok kifizetése, valamint a végtörlesztés befolyásolta leginkább a lakossági megtakarításokat.

A több mint 2000, prémium kategóriás magánbefektető megkérdezésén alapuló, a K&H által készített felmérésből kiderült, az szja-változás hatására a megkérdezettek 21,4 százalékának nőtt a havi jövedelme, miközben a többségnél (60 %) nem történt érdemi változás. A többlet jövedelem legnagyobb arányban megtakarításra fordítódott (63,5%), és a befektetők csupán 18,7 százaléka jelezte, hogy elköltötte, 11 százaléka pedig, hogy hiteltörlesztésre fordította az adóváltozás eredményezte bevétel növekedést.

A végtörlesztést illetően a befektetők mindegy 16,2 százaléka nyilatkozta, hogy érinti vagy érinteni fogja a fix árfolyamon történő devizahitel visszafizetés, és az érintettek mintegy 16,3 százaléka jelezte, hogy az összes megtakarítását erre fordítják.

"Az eredményekből az látható, hogy a prémium ügyfelek körében inkább optimista hangulat uralkodik, hiszen mind az idei, mind a jövő évi megtakarításaikat illetően a többség növekedésre számít. Az idei megtakarításaikra vonatkozóan 27 százalék jelentős növekedésről számolt be, de az 1 millió forint alatti növekmény volt a leggyakoribb. Ezzel egyidejűleg a megkérdezettek mintegy 16,8 százalékának csökkennek idén megtakarításaik. Ami a következő évre vonatkozó várakozásokat illeti, az látható, hogy minimális növekedést mutat azoknak az aránya, akik megtakarításaik növekedését feltételezik (55,6%), miközben ennél nagyobb mértékben csökken azok aránya, akik a megtakarítások csökkenését valószínűsítik (12,3%) - vélhetően a végtörlesztések kifutása miatt" - mondta el Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója.

"Azok számára, akik a végtörlesztés vagy más okok miatt idén megtakarításuk kisebb-nagyobb részét felhasználják, érdemes hosszabb távra előre gondolkodni, és a havonta "felszabaduló" összegekből fokozatosan újraépíteni pénzügyi tartalékaikat, amire a rendszeres megtakarítási megbízást javasoljuk. Ennek lényege, hogy a különböző befektetési eszközök vétele havi rendszerességgel történik, így elkerülhető az egyszeri vásárlás árfolyam-kockázata is" - javasolja a vezérigazgató.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Címkék: