Az Unicreditet sokkolta a végtörlesztés

Pénzcentrum2011. szeptember 21. 13:05

Sokkolta a hazai UniCredit régiós anyabankját, a Bank Austriát a magyar kormány terve arra vonatkozóan, hogy a devizahitelek kedvezményes végtörlesztéséből származó veszteségeket a bankok viseljék. Ez az üzleti tervek megvalósításának leállításához vezethet Magyarországon - nyilatkozta a Wirtschaftsblattnak Gianni Papa régiós vezérigazgató.

Sokkok hullámait okozhatja a végtörlesztésről elfogadott törvény, ennek hatására azonban nem csökkenti magyarországi jelenlétét az UniCredit, de megfontolja, hogy expanziós terveinek végrehajtását szüneteltesse - derül ki az interjúból.

Magyarországon az UniCredit elsősorban vállalati bank, ezért az érintett devizahitel-állomány nem olyan magas, 765 millió euró. A pénzügyi következmények ezért korlátozottak, szerinte még a legrosszabb forgatókönyv is kezelhető. Úgy véli, a legrosszabb esetben is (millió euróban számolva) a kétszámjegyű tartomány alsó felében alakulhat az UniCredit vesztesége annak is köszönhetően, hogy az ügyfelek számára időben korlátozottan teszi lehetővé a kormány a végtörlesztést.

Papa szerint az intézkedések megváltoztatták a játékszabályokat, a végtörlesztés összhatásai pedig nagyobbak lesznek, mint pusztán a pénzügyi következmények. Az általa elmondottak alapján azonban Papa nem tart attól, hogy más országok követnék ebben Magyarország példáját, ráadásul az ebből fakadó potenciális veszteség sem nagy, hisz a bankcsoport kihelyezett hiteleinek mindössze 3,5%-a svájci frank alapú.

Papa cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, miszerint az UniCredit török és lengyel érdekeltségeinek eladására készülne. A bankcsoport ambiciózus fióknyitási terveivel kapcsolatban ugyanakkor elismerte, ezeket igazítani fogják az új gazdasági körülményekhez.

Címkék: