A PIN-kód lett a nyugdíjas veszte: 130 ezret bukott

Pénzcentrum2011. szeptember 7. 15:07

Feltehetően utazóbűnözők áldozata lett az az idős tatabányai asszony, akinek ellopták pénztárcáját. 14 ezer forintot vittek el tőle és két bankkártyát, melyek mellett a PIN kód is ott volt, így a tolvajok könnyű szerrel tudták felhasználni bolti fizetés során, illetve készpénzfelvételnél. A 71 éves asszonyt összesen 128 ezer forint értékben károsították meg.

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint az idős hölgy gyanútlanul ácsorgott Esztergomban a Bazilikánál lévő buszmegállóban, mikor megállt mellette egy személygépkocsi, benne egy férfival és egy nővel, akik felajánlották neki, hogy elviszik. Bár ők elmondásuk szerint Révkomáromba tartottak, nem okozott gondot nekik a Tatabánya felé kerülni és "egy kis kitérőt" tenni.

Feltehetően bármilyen célállomást mondhatott volna a néni, a tolvajoknak mindegy lett volna, ők ugyanis kizárólag pénzt akartak szerezni. Az asszony csomagjait a hátsó ülésre pakolták, a sértettett pedig az első ülésre ültették, így a hátul ülő tolvaj észrevétlenül kutathatott a táskában. Az asszonynak Tatabányán, miután "segítői" kitették, vált gyanússá a pár segítőkészsége. Ekkor vette észre, hogy a csomagjai közül eltűnt a pénztárcája. Kis idő múlva azzal a ténnyel is szembesülnie kellett, hogy bankszámlájáról a tolvajok leemeltek 100 ezer forintot és Szlovákiában 14 ezer forint értékben fizettek egyik bankkártyájáról.

A trükkösöknek ez volt a legújabb módszere, de emellett a már jól bevált szöveggel is tovább próbálkoznak. Szomjúság, nyugdíj-kiegészítés, segély folyósítása, nyeremények átadása, rokonnal megbeszélt adás-vétel, vagy kölcsön. Egyre szélesebb a rossz szándékú emberek repertoárja, akik ilyen és ehhez hasonló történetekkel akarnak gyanútlan áldozataik lakásába bejutni, hogy aztán bizalmukba férkőzve és figyelmüket elterelve értékeket lopjanak el tőlük.

A tolvajok hivatkoztak már gázár-támogatás vagy nyugdíj-kiegészítés fizetésre, valamely szolgáltatóra, vásárlásra (állat, toll-párna, ruha) vagy éppen értékesítésre (arany ékszerek, seprű, edények...), pénzváltásra, rosszullétre, szomjúságra, csomag átadásra, szociális-segély átadására.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Címkék: