Unalmas megoldásokkal várják a bankok a magyar fiatalokat

Világgazdaság2011. augusztus 17. 10:02

Az új tanév közeledtével megnőtt az érdeklődés a Diákhitel iránt is, a bankok a fiatalokra fókuszálnak. A leginkább egyetemistáknak, főiskolásoknak kifejlesztett számlacsomagoknál azonban sok újjal nem rukkoltak elő a pénzintézetek - írja a Világgazdaság.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium adatai szerint az elmúlt tanévben összesen csaknem 1,7 millió iskolás kezdte meg a tanulmányait, és több mint egyötödük a bankok szempontjából különösen érdekes felsőoktatási hallgatók közül került ki, bő egyharmaduk pedig már betöltötte a 14. életévét. Ez az ügyfélkör pedig nem elhanyagolható a bankok számára.

Megfigyelhető, hogy a pénzügyi szolgáltatók később is számíthatnak azokra az ügyfelekre, akik iskolai tanulmányaik alatt csatlakoztak hozzájuk, így a kezdeti években megéri lemondaniuk a díj- és jutalékbevételek egy részéről.

A diákoknak kifejlesztett számlacsomagoknál azonban sok újjal nem rukkoltak elő a pénzintézetek. Az átlagos - többnyire 26 éves korig igénybe vehető - diákszámla az első évben díjmentes bankkártyát, ingyenes vagy minimális díjú számlavezetést tartalmaz, kedvező árszabású (vagy szintén ingyenes) utalások, és havi egy-két díjmentes ATM-használat mellett. A legtöbb bank ezt kínálja fiatal ügyfeleinek, nincs sok különbség az egyes pénzintézetek választéka között.

 

Címkék: