Sosem találnád ki, hol buknak a nyugdíjasok az erős frank miatt

Pénzcentrum2011. augusztus 15. 10:32

Komoly veszteségek érték az elmúlt hónapokban a leendő svájci nyugdíjasokat, hiszen megtakarításaik a frank erősödésével jelentősen csökkentek - írja a svájci SonntagsZeitung c. lap. A svájci szakszervezeti szövetség véleménye szerint a jegybanknak mindenképpen meg kellene húznia azt a határt, amelyen túl nem engedné tovább erősödni az alpesi devizát.

A svájci frank felértékelődése már a svájci munkavállalók nyugdíjait is veszélyezteti. A svájci szakszervezeti szövetség (SGB) számításai szerin az elmúlt 20 hónapban a nyugdíjpénztárak vagyona mintegy 50 milliárd frankkal csökkent, mondta Daniel Lampart, az SGB közgazdásza.

Lampart is azon a véleményen van, hogy a svájci jegybanknak meg kellene húznia azt a határt, amelyen túl nem engedné tovább erősödni az alpesi devizát. Ennek a határnak valahol 1,40 körül kellene lennie az euróval szemben Lampart szerint.

A közgazdász arra is emlékeztetett, hogy a svájci jegybank vezetésének konkrét felhatalmazása van, és abban az esetben ha vonakodnak megtenni bizonyos lépéseket a frank további erősödésének kivédésére, akkor a nemzeti bank működésével kapcsolatos törvényt kell módosítani. 

 

Címkék: