Kezdődik! Indul a rokkantnyugdíjak felülvizsgálata

Magyar Nemzet2011. június 27. 10:45

Magyarországon 750 ezer rokkantnyugdíjas él, azonban az érintettek többségét a jogosultság felülvizsgálata nem fogja érinteni- ezt erősítette meg a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) főigazgatója. A kormány szándéka az, hogy csak azoknak a jogosultságát vizsgálnák felül, akik a nyugdíjkorhatár előtt vannak maximum 5 évvel. A körülbelül 220 ezer rokkantnyugdíjas felülvizsgálata heteken belül elindulhat, az objektív kép érdekében jövőre egy speciális diagnosztikai gép is a szakértők rendelkezésére áll - írja a Magyar Nemzet.

A statisztikák alapján jól látható, hogy a korhatár alatti rokkantnyugdíjasok (337 ezer ember) közel fele 1950-54-ben született. Nagyjából azt lehet tudni, hogy 57 év felettiek érezhetnék magukat biztonságban, tehát az 1953 előtt születettek. A főigazgató szerint 220 ezer ember lehet az akiket felülvizsgálatra be fognak hívni a következő hónapokban.

Csak a jelenleg a III-as rokkantsági csoportba tartozó rokkantnyugdíjakat fogják felülvizsgálni, hiszen az I-es és II-es kategória esetében az egészségkárosodás olyan mértékű, hogy önmaguk nem vagy csak segítséggel képesek ellátni magukat. Pósfai Gábor szerint a felülvizsgálatnak két célja van. Egyrészt ezáltal meg lehet valósítani, hogy az érintettek rehabilitációja valós egészségi állapotuk alapján történhessen meg. Másrészt, akiknek nincsen esélyük arra, hogy a munka világába visszatérjenek, azok szakértői véleményt kaphatnak az NRSZH-tól.

A főigazgató szerint nincs illúziójuk, szerintük sem lehet a 220 embert visszaterelni a munkaerőpiacra, viszont jelentős részüket igen. A foglalkoztatókat is érdekeltté kívánják tenni a megváltozott munkaképességűek vagy fogyatékosok foglalkoztatására a kormány, azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy ezt pontosan milyen intézkedésekkel tennék meg.

A felülvizsgálat során egy munkaszimulátor segítségével fogják az emberek képességeit ellenőrizni, a diagnosztikai gép segítségével kiküszöbölhetők a visszaélések, például az orvosi papírokkal. A gép által szolgáltatott adatokkal objektív képet kaphat az orvos a páciens egészségi állapotáról, a tényleges munkaképességéről. A számítógép javaslatot tesz mindezek alapján, hogy milyen munkafeladatokat tudna ellátni az ember. Az új gép 2012-től lesz alkalmazható, hiszen az NRSZH még nem rendelkezik a megfelelő technikai háttérrel.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A szimulátorral nagyobb eséllyel kivédhetők a visszaélések, például azok az esetek, amikor egészségesek emberek százalékoltak le. Utoljára Egerben volt emiatt nagyobb felzúdulás, hiszen több orvosról is kiderült, hogy pénzért is leszázalékoltak egészséges embereket. A szociális államtitkárság szerint a visszaélések miatt évente 30 milliárd forintos kárt okoznak legalább az államnak. 

 

Címkék: