Nem minden arany, ami fénylik: mire figyeljünk vásárláskor

Pénzcentrum2011. május 23. 15:32

Egyre több kisbefektető választja az aranyat, mint befektetési formát, amely valódi alternatívát jelent a lakossági megtakarítási piacon a hagyományos termékek mellett. Ám miközben ma már bárki biztonsággal vásárolhat Magyarországon is vám és áfa mentesen hivatalos jelzéssel ellátott, a világon bárhol elfogadott tömb aranyat vagy érmét, ezek megvásárlása mégis körültekintést igényel. Éppen ezért érdemes néhány tanácsot megszívlelni, mielőtt aranyba fektetjük megtakarításainkat.

Kitől, milyen aranyat vehetünk?

A legelső kérdés talán, hogy ki árulhat egyáltalán aranyat, de kiemelt szempont a minőségi garancia kérdése is. Aranyat kizárólag a szakhatósági (NEHITI) engedéllyel rendelkező cégek értékesíthetnek, a minőségi garanciát pedig (illetve ezen túl mindennemű egyéb garanciát is) a fizikai aranytömbök esetében az aranytömbök gyártója adja, illetve garantálja. Nyilvánosan elérhető az a hivatalos lista, amelyen ha egy adott cég szerepel, biztos lehet benne a vásárló, hogy az olyan tömböket állít elő illetve forgalmaz, amelyek a világon mindenhol elismertek. A nemzetközi szabványoknak megfelelnek, ezért a világ minden pontján ugyanazt az értéket képviselik.

"Szolgáltató esetén emellett érdemes még megvizsgálni a tulajdonosi hátteret, hogy kik és milyen formában állnak a cég mögött, amellett a megvásárolt aranytömb mellé kapott certifikátot is, ezen ugyanis azok az adatok találhatóak, amelyek megegyeznek a hozzá tartozó tömb adataival." - hívja fel a figyelmet Nagy Attila, a Solar Gold értékesítési igazgatója.

A befektetési arany legfontosabb tulajdonságai
- A színarany 999.9 százalékos tisztaságú
- Az aranytömbök egyedileg sorszámozottak
- A nemzetközi minősítést a "good delivery" felirat jelzi, a tömbök minőségi bizonyítvánnyal rendelkeznek
- Vásárlása Magyarországon is vám- és áfa-mentes
- A legjellemzőbb tömbméretek: 100, 250, 500, 1.000 gramm


Ár és garancia

Ha kiválasztottuk a megfelelő gyártót illetve szolgáltatót, legalább ennyire fontos eleme a befektetésnek az ár, illetve az árgarancia kérdése is. Mivel az arany árát több tényező is befolyásolja (például az arany árfolyama, valamint az euró/dollár, vagy az euró/forint árfolyama) ezért az egyes szolgáltatói honlapokon a feltüntetett árak is tájékoztató jellegűek. Ezek természetesen kiindulási alapnak megfelelnek, és ezektől számottevő változás ritkán fordulhat elő. "Amennyiben pedig az ügyfél fixálja a megbeszélt árat, azt onnantól kezdve minden esetben garantáljuk." - magyarázza Nagy Attila.

Garantált-e az aranytömb és érme visszaváltása?

A garanciáknál maradva, vásárlás előtt mindenképp érdemes utánajárni, van-e visszavásárlási garancia, tehát kötelező-e a vásárlás helyén visszaváltani az aranytömböket.

Mégis mennyit vegyünk?

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kiválasztás után felvetődik a mennyiség kérdése: milyen mennyiséget, mikor érdemes megvásárolni, utána mikor és mennyivel érdemes kiegészíteni? "Ezt, mint ahogyan más befektetési termékek esetén is, egy személyes beszélgetés alapján tudjuk felmérni." - magyarázza a szakértő. "Megvizsgáljuk az egyedi igényeket, ennek alapján pedig a szakembereink tanácsot adnak a vásárlás/befektetés lebonyolítását illetően." Fontos természetesen maga a befektetni kívánt összeg, illetve hogy milyen devizanemben kíván befektetni az ügyfél. Ezek alapján már felépíthető a kivitelezés menete. Mindez mennyibe kerül? "A kialkudott ár mellett nincsenek elrejtett, apró betűs részek." - hívja fel a figyelmet a vezető. Nincs kezelési költség, és nincs ázsió sem. Az ügyfél kifizeti az árat, ami után szabadon dönthet: elviszi-e a tömböt, vagy az őrzést is szolgáltatójára bízza.

Érdemes-e őriztetni az aranytömböt?

Érdemes a tömböket őriztetni, hiszen komoly értéket képviselnek, melyre az otthoni tárolás nem a legbiztonságosabb, a lakossági széfek pedig mindössze 2 millió forintos értékhatárig biztosíthatók. A szolgáltató és az ügyfél közös érdeke, hogy a tömbök a lehető legnagyobb biztonságban legyenek, és ezt egyre inkább így látják a megtakarítók is. "Az általunk kínált megoldásban az egyik világ piacvezető vagyonvédelmi vállalata őrzi az ügyfelek tömbjeit, így nem kérdéses, hogy nagyobb biztonságban van, mint a kispárnák alatt"- összegez Nagy Attila.

 

Címkék:
certifikát,