Véget vethet a sárga csekkes időszaknak a napon belüli utalás

Pénzcentrum2011. április 26. 09:32

Jövő júliustól lesz kötelező a bankok számára a napon belüli átutalást kiváltó InterGiro2 rendszer bevezetése. A régióban sereghajtókét vezetjük be a 4 órán belüli átutalást. A rendszer olcsósága lehetővé teheti az alacsonyabb díjú számlavezetést és jobb szolgáltatások nyújtását a bankok számára és véget vethet a sárga csekket egyeduralmának- írja a Népszabadság.

Az InterGiro2 bevezetése után a régi és az új rendszer párhuzamosan működik majd, hiszen a 2012 júliusában bevezetésre kerülő rendszer csak elektronikus nyomtatványokat tud kezelni, ezért a régi napon belüli elszámolást használják majd a pénzintézetek a papír alapú átutalási megbízások esetében.

Azt elektronikus nyomtatványok alacsonyabb költséggel és, az InterGiro2 bevezetésével, gyorsabban is történhetnek meg az utalások. Ezzel végre olyan versenyelőnyt szerezhet az elektronikus forma, amellyel végleg leszámolhat a papír alapú átutalásokkal, köztük a különösen lassú sárga csekkes fizetéssel. A sárga csekkek átlagos átfutási ideje 2-3 nap.

Az új átutalási rendszer elektronikus megbízási lapjai is segíthetik a rendszer terjedését, kibővített mezők pontosabb leírást adhat az utaló személyéről, vagy a megbízás jellegéről. A kibővített közlemény rovat például 96 karakter helyett 140-et tartalmazhat.

Címkék: