Megcsapolhatják a pénztárak a nyugdíjszámlákat

Pénzcentrum2011. április 18. 16:58

Számlánként 795 forinttal csökkenthetik majd a magánnyugdíj-pénztárak az állami rendszerbe visszalépő tagok által felhalmozott összeget a vagyonátadás pillanatában - derül ki a kormány legújabb nyugdíjpénztári törvénymódosító csomagjából. A javaslat meghatározza azt is, hogyan kell kiszámítani a reálhozamot.

Újabb nyugdíjpénztári módosító javaslatcsomagot terjesztett a kormány az Országgyűlés elé. Az egyik legfontosabb pontosítás, hogy végre teljesen világossá vált, miként kell kiszámítaniuk a pénztáraknak a reálhozamot. Az már eddig is ismert volt, hogy az egyéni számlák 2011. május 31-ei állapota lesz a mérvadó az elszámolásnál. A pénztár május végi időpontra fogja beértékelni az egyéni számlánkat a mögöttes befektetési eszközök piaci értéke alapján, majd ezt utalja át teljes egészében a visszalépők után az államhoz június 12-ig.

Még mindig nincs határidő a reálhozam kifizetésére

A pénztárak a reálhozam kiszámítását a következőképpen fogják elvégezni. Minden egyes tagnál (természetesen automatizált rendszer segítségével) veszik az egyéni számla május végi értékét, majd ebből levonják a hozamgarantált tőke összegét. Utóbbi egy olyan képzeletbeli számla egyenlegét jelentené, ami úgy áll össze, ha a befizetések nem a valós tőkepiaci hozamok szerint, hanem a havi inflációnak megfelelően kamatoztak volna. Az új törvényjavaslat a gyors vagyonátadás érdekében lehetővé tenné, hogy az utolsó elszámolási hónapban, vagyis májusban, az áprilisi inflációt is figyelembe lehessen venni. A tagokat a tagdíj-kiegészítés és a reálhozam illeti meg. Ezt a pénztáraknak kell majd július 20-ig visszaigényelniük az államtól.

Az újonnan benyújtott törvénymódosítás sem tartalmazza, hogy mikor kell a pénztáraknak ténylegesen kifizetniük a reálhozamokat és egyéb tételeket a tagoknak. A kormány részéről voltak utalások arra, hogy 2011. augusztus végéig ki kell majd fizetni a tagokat, azonban ez a szabályozás egyelőre kimaradt a törvényből. Elképzelhető, hogy a következő napokban érkezik majd erre vonatkozó módosító javaslat.

2,4 milliárdot kapnak a pénztárak

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kormány elismeri, hogy a pénztárakra jelentős többletköltséget rónak az elszámolási és vagyonátadási feladatok. Korábban már kaptak lehetőséget a pénztárak arra, hogy ha kifogynak a tartalékaikból, akkor a hónapok végén 265 forintot levonhassanak a tagok egyéni számláinak befizetéseiből származó pozitív hozamból. A kormány engedélyezné, hogy a tagok egyéni számláit a visszautalás előtt fejenként 795 forinttal csökkentsék. Ez a Portfolio.hu számításai szerint 3 millió tag esetében összességében 2,4 milliárd forintnak felel meg szektorszinten.

Ezt az összeget a működési és likviditási tartalék kimerülését követően lehet felhasználni. Ami megmarad, azt 2011. szeptember 15-ig az államnak vissza kell utalni.

 

Címkék: