Percenként 516 sárga csekket adnak fel Magyarországon

Pénzcentrum2011. március 21. 09:47

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint elérhető, hogy 2020-ra a magyar gazdaság az elektronikus fizetési módok használatánál az európai középmezőnybe kerüljön. Ennek eléréséhez sok apró lépésre lesz szükség az állam, a bankok és a lakosság részéről egyaránt - írja a Napi Gazdaság.


Az MNB szerint 2020-ra el kell érni, hogy minden magyarországi faluban legyen legalább egy POS terminál. Amíg ezt nem érjük el, az ilyen régiókban élő emberektől nem várhatjuk el, hogy bankszámlára kérjék a fizetésüket vagy a nyugdíjukat, illetve, hogy rendszeresen használják a bankkártyájukat és az elektronikus fizetési szolgáltatásokat.

 


A jegybank várakozásai között szerepel, hogy 2020-ra 271 millió darabról évi 100 millió darabra csökken a sárga csekkek száma (ez azt jelenti, hogy percenként nem 516, hanem csak 190 sárga csekket adnának fel Magyarországon), ugyanakkor az elektronikus átutalások száma 230 millió darabról 400 millió darabra emelkedik. A jelenlegi 30 millióról 5 millióra csökkentenék a készpénzben kifizetett nyugdíjak és szociális támogatások darabszámát, miközben több mint hárommillióval nőne a bankkártyák száma.

 

Címkék: