A Jógazda ügy tanulságai: a Méhecske nem elég!

Pénzcentrum2011. február 18. 18:02

Öszesen még 300 millió forintra várnak a nemrégiben tönkrement Jógazda Szövetkezeti Takarékpénztár ügyfelei. A szövetkezet adatszolgáltatásának pontatlansága nehezíti a kifizetéseket.

Az összesen 9,1 milliárd forint betétből 8,8 milliárdot már kifizetett a felszámolás alatt lévő Jógazda Takarékszövetkezet ügyfeleinek az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) - mondta Fekete-Győr András az OBA ügyvezető igazgatója. A betétek kifizetése során a legnagyobb probléma az adatok pontosításával, egyeztetésével volt. A sokszor papíron vezetett nyilvántartások miatt azonban nem lesz egyszerű a fennmaradt 300 millió forint kifizetése.

 


Fekete-Győr elmondta, január minden hétvégéjén dolgoztak, hogy a hónap végére ki tudják fizetni a betétesek nagy részét. Ezzel tudatosítani akarták a magyar állampolgárokban: az alap minden hasonló esetben gyorsított eljárásban 100 ezer euróig kártalanít minden megtakarítót.

Minden tőlük telhetőt meg is tettek ennek maradéktalan teljesüléséért, de a Jógazda Méhecske nevű rendszerében tárolt adatok többször hiányosnak és pontatlannak bizonyultak. A papíron tárolt adatok sem voltak minden esetben naprakészek. Ezek a problémák részben az ügyfelek gondatlanságából adódtak. Ők ugyanis több esetben elfelejtették tájékoztatni a takarékszövetkezetet adataik megváltozásáról. Például a  betét tulajdonosának halála után sok esetben nem közölték az örökös nevét.  Amint az adatok rendelkezésre állnak és a kedvezményezettek ismertek lesznek  természetesen a maradék 300 millió forint is kifizetésre fog kerülni.

Varga Antal az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: az olyan kis méretű pénzügyi szolgáltatók számára, mint amilyenek a takarékszövetkezetek az összefogás, a szövetkezés védelmet jelent a váratlanul fellépő nehézségek ellen. De fontos, hogy a háttérintézmények "testet is kapjanak" vagyis megfelelő szavatoló tőkével rendelkezzenek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mint ahogy már korábban megírtuk a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) január 4.-én közzétette a "Jógazda" Szövetkezeti Takarékpénztár engedélyének visszavonásáról és felszámolásának kezdeményezéséről szóló nyilatkozatot. Mindezek után 6500 betétes várta kártalanítását, teljes betéti összeg 9,8 milliárd Ft volt.

 

Címkék: