Karitatív bélyegakció: eddig 6,5 millió forint gyűlt össze

Pénzcentrum2011. január 31. 19:02

Egy héten keresztül, a Rákellenes Világnapra (február 4.) és a betegség elleni küzdelem fontosságára hívja fel a figyelmet a Magyar Posta az ország 750 nagypostáján. Aki a "Mellrák: Adunk a gyógyulásra!" elnevezésű bélyeggel küldi levelét, 50 forinttal támogatja az Országos Onkológiai Intézet kutatásait.

A mellrák elleni küzdelem világszerte a figyelem középpontjába került. A halálos kór, tragédiákat hagyva maga után mindenütt szedi áldozatait. A mellrák azonban kellő összefogással, és a fenyegető betegség lehetőségével való tudatos szembenézéssel legyőzhető. A tudomány, a diagnosztikai eszközök és a terápiás lehetőségek állandó fejlődése mellett a folyamatos és tudatos önvizsgálat, az egészséges életmód kialakítása, valamint a 45. életév felett a szűréseken való rendszeres részvétel - a mellrák elleni küzdelem hatékony eszközei.

A kisgyermekkora óta az Amerikai Egyesült Államokban élő Bodai Balázs mellsebész, a kaliforniai Sacramento Mellsebészeti Centrumának professzora gyógyító-kutató munkája során maga is megtapasztalta betegei körében, hogy a gyógyulás a korai felismerés függvénye. Az ő ötlete volt, hogy a megelőző-felvilágosító munka részeként, leveleken és más postai küldeményeken is a mellrák elleni küzdelem fontosságát lehetne "megüzenni" az embereknek.

A gondolatot tett követte, és Amerikában 1998 óta forgalmi bélyeg viszi a hírt az embereknek: a mellrák önvizsgálattal és szűrésekkel időben felismerhető és gyógyítható.

A Magyar Posta e kezdeményezéshez csatlakozott, amikor 2005-ben - a nemzetközi mintára - "Mellrák: Adunk a gyógyulásra" elnevezéssel feláras bélyeget bocsátott forgalomba. A magyar postabélyeg érdekessége, hogy az Amerikai Posta által kibocsátott bélyeg grafikájával megegyező, illetve az alapján készült. A bélyegen a vadászat és harc istennője szerepel, ezzel is jelképezve a betegség elleni küzdelmet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az eltelt idő alatt mintegy 132 ezer bélyeg értékesítésével több, mint 6,5 millió forintot gyűjtöttek össze a lakosság segítségével az Országos Onkológiai Intézet rákellenes kutatásaira - tájékoztatta a Pénzcentrum.hu-t Hüse Marianna, a Magyar Posta Zrt. szóvivője. A bélyeg a belföldi közönséges levelek bérmentesítésére alkalmas, az ország 750 nagypostáján lehet - várhatóan - 2011. december 31-ig megvásárolni. 

 

Címkék: