Tízmilliárd a tét: 6500 betétes vár a pénzére

Pénzcentrum2011. január 5. 13:02

Megkezdte húsz napos kártalanítási kifizetési időszakát az Országos Betétbiztosítási Alap. A visszavont tevékenységi engedélyű "Jógazda" Szövetkezeti Takarékpénztár betétesei személyenként maximálisan 100 ezer eurónak megfelelő, forintban kifizetett kártalanításra számíthatnak. A törvényi előírások alapján január 31-ig valamennyi biztosított betétes kártalanítása megtörténik - tájékoztatta lapunkat az Országos Betétbiztosítási Alap.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete EN-I-1/2011. sz. határozatában a "Jógazda" Szövetkezeti Takarékpénztár tevékenységi engedélyét visszavonta. Ennek következtében a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény (Hpt.) alapján az OBA január 4-én megkezdte a betétesek kártalanítási folyamatát.

100 000 euro - új kártalanítási összeg

A "Jógazda" Takarékpénztár betétes ügyfeleit a 2011. január 1-jén életbe lépett, maximálisan 100 ezer eurónak megfelelő összegű forintbiztosítás illeti meg. Jelen ügy kapcsán ez (a tevékenységi engedély visszavonásának napján, azaz 2011. január 3-án érvényes MNB devizaárfolyam alapján) 27 885 000 forintot jelent személyenként.

A "Jógazda" Takarékpénztár kilenc fiókkal rendelkezik, ebből 6 Abaújban (Gönc, Telkibánya, Encs, Novajidrány, Hidasnémeti, Abaújvár) 1-1 Tiszaújvároson, Kecskeméten és Budapesten található. A hitelintézet betétállománya 9,8 milliárd forint, bezárása napján mintegy 6500 betétes ügyféllel rendelkezett.

"Az OBA korábbi szerepvállalásaival ellentétben a "Jógazda" Takarékpénztár betéteseinek már nem kell szükségszerűen a fiókba menniük, hiszen a nekik járó kártalanítást a következő húsz munkanapon belül postai úton is megkaphatják. Kényelmes és biztonságos megoldással azonban választhatják azt is, hogy elkerülve a nagy összegű készpénzfelvétel kockázatát, egy másik hitelintézetnél nyitott bankszámlára kérik a kártalanítási összeget." - mondta Fekete-Győr András, az OBA ügyvezető igazgatója.

A kártalanítás módjai

• Magánszemély betétes a neki járó kártalanítási összegtől függetlenül kérheti egy másik, Magyarországon működő hitelintézetnél vezetett bankszámlára történő átutalást. Ebben az esetben a 2011. január 10-ei fiókzárásig szükséges jeleznie a választott bankszámla adatait a "Jógazda" Takarékpénztárnak abban a fiókjában, amelynek eddig az ügyfele volt. Ha ez január 10-ig nem történik meg, akkor az OBA az alábbi két módon teljesíti a kártalanítást.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

• Egymillió forintig postai utalvánnyal kártalanítunk. Ebben az esetben az ügyfélnek felesleges a fiókba mennie, mivel az OBA a "Jógazda" Takarékpénztárnál lévő ügyféladatok alapján postán küldi ki az elszámolást, illetőleg a kártalanítás összegét.

• Magánszemélyek esetén egymillió forint feletti kártalanítás kifizetése OBA Betétbiztosítási kártyával történik, kivéve, ha valaki az átutalást választotta. A betéteseknek ez esetben is szükségtelen a fiókba menniük, az OBA a Betétbiztosítási kártyákat postai úton, a kártalanítási tájékoztató levelet és a PIN-kódot tartalmazó levél kézbesítését követően küldi meg. A betétesek a kártyát tartalmazó levélben a kártyahasználathoz szükséges valamennyi információt megtalálják.

Jogi személyeknek, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságoknak, egyéb szervezeteknek és egyéni vállalkozóknak a részükre járó kártalanítási összeg nagyságától függetlenül szükséges bejelenteniük egy másik hitelintézetnél vezetett bankszámla számát, mert az OBA az ő esetükben kizárólag átutalással teljesíti a kártalanítást. Az ő esetükben a bejelentés nincsen időhatárhoz kötve, azaz 2011. január 10. után is megtehető. Amíg azonban ez nem történik meg, az OBA kártalanítást nem tud fizetni.

 

Címkék: