A figyelmes befektetők a kamatadó-változás első nyertesei

Pénzcentrum2011. január 3. 09:02

Egyetlen nap elteltével is négy százalékot spórolhattak azon betétesek, akik körültekintőek voltak az év végén. A kamatadó mértéke ugyanis január elsejétől a korábbi 20-ról 16 százalékra csökkent, adózás szempontjából pedig az a fő szabály, hogy a kifizetés, a jóváírás dátumának megfelelő adókulcs számít - írja a Napi Gazdaság.

Amennyiben egy kamatjóváírás 2010. december 31-én történt, az még húsz százalékos kamatadókulccsal adózott, de ha már 2011. január elsejét követően, akkor már az új 16 százalékos kamatadókulcs volt a mértékadó. Az a figyelmes ügyfél, aki akár csak egyetlen nappal is, de eltolta az adott kamatperiódus lejáratát, az négy százalékpontos kamatadóösszeget is spórolhatott.

A lekötött betétek esetében nem havi szinten számolják el a kamatot, hanem egy összegben a futamidő végén. Adózási szempontból az a kérdés, hogy mikor jár le az adott periódus, az többnyire mellékes, hogy mikor lett lekötve a betét.

A lekötés ideje csak abban az esetben számít, ha az még 2006. szeptember elseje előtti, hiszen akkor a kamatadó mértéke még mindig nulla százalék. Idén azonban itt is megfigyelhető változás - mondják az egyik pénzintézetnél. Abban az esetben, ha határozatlan időtartamú kamatperiódusra kötötte le valaki a pénzét az adott pénzintézetnél, akkor ha a kamatfizetésre 2010. december 31-ét követően kerül sor, a nulla százalékos adókulcs már csak a tavaly év végéig megszolgált kamatra számítható, a január elseje után megszolgált kamatra a hitelintézet már levonja az aktuálisan érvényes 16 százalékos kamatot.

A bankok a havi kamatperiódusuk számításától teszik függővé az elszámolást a számla jellegű megtakarítások esetében. A kamat kifizetése az utolsó banki munkanapon, vagyis december 31-én történt a legtöbb pénzintézetnél és így a bankok még a húszszázalékos kamatadómértéket alkalmazták.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címkék: