A 2010-es év utolsó nagy durranása!

Pénzcentrum2010. december 31. 11:02

Kiderült Dom Perignon páter titka Elérkezett az idei év utolsó napja, amikorra nagy valószínűséggel már mindenki behűtötte az ilyenkor szokásos pezsgőjét. A statisztikák szerint még úgy is a karácsonyi és szilveszteri időszakra tehető az éves pezsgőfogyasztás fele, hogy sokan más jeles alkalmakra is előszeretettel fogyasztják ezt a különleges nedűt. A pezsgő elkészítési módját hosszú ideig titok övezte, mára azonban világszerte több eljárást is alkalmaznak. Összeállításunk végén megismerheti azt a nem mindennapi történetet, amely a világ legdrágább pezsgőjévé tette az 1907-es Heidsieck pezsgőt.

A pezsgő a bornak egy olyan fajtája, amelynél a bor második érlelése magában a palackban megy végbe. A szénsavas borokat már korábban is ismerték a pezsgők őshazájában, - Franciaország Champagne tartományában - de ez akkoriban nem számított italkülönlegességnek. Az éghajlati adottságok miatt az erjedés sokszor csak tavasszal fejeződött be a savas borokat pedig kevésbé kedvelték.

Az első pezsgőt valamikor az 1600-as évek végén a Szent Benedek-rendi apátság pincevezetője Dom Perignon készítette. A páter az első erjedést követően palackozta a bort, majd parafa dugóval zárta le az üveget, amit viaszba mártott drótkengyellel rögzített.

A különleges eljárást sokáig titokban tartották, ennek ellenére alig két évszázadon belül már az egész kontinensen alkalmazták ezt a készítési módot. A klasszikus palackos erjesztés módszere mellett ismert még a tankban erjesztés eljárása és az Asti-módszer, amikor a magas cukortartalmú must az elsődleges erjesztés során válik szénsavassá.

Magyarországon az 1800-as évek első felében már voltak próbálkozások, de az igazi áttörést az 1880-as években a budafoki Törley gyár bekapcsolódása jelentette.

A pezsgő árát nagyban befolyásolja a készítés módszere, a munkaigényesebb eljárások a vételárban is megmutatkoznak. A pezsgőkészítés legdrágább módja, amikor az első erjesztés után a nedűt más borokkal, cukorral, valamint élesztővel keverik, majd palackozzák és több hónapon keresztül érlelik.

 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


A pezsgő bontása közben ügyeljünk arra, hogy senkinek ne okozzunk sérülést a kirobbanó dugóval. Soha ne nézzük meg magunk felé fordítva, hogy miért nem akar kijönni a dugó, mert általában ilyenkor szokta szemen lőni az embereket. A megfelelően lehűtött ital dugóját bontsuk ki, szorítsuk meg és tekerjünk egyet az üvegen.

A pezsgő fogyasztása öblös kristálypoharakból a legesztétikusabb, mások nem rajonganak annyira a buborékokért és a készítők bánatára kiskanállal kikeverik azt az italból. A pezsgőzés hagyománya a francia királyok koronázási ceremóniájára vezethető vissza, mára majdnem minden jeles alkalom megünnepléséhez pezsgő dukál.

275 ezer dollárba kerül egyetlen palack 1907-es Heidsieck pezsgő

Címkék: