Nyesz, tbsz, önkéntes nyugdíj: államosítás utáni slágertermékek

Világgazdaság2010. október 29. 11:02

A magánnyugdíjpénztári változtatások miatt a szakemberek nagy átrendeződésre számítanak a megtakarítási piacon. A harmadik pillérként emlegetett önkéntes nyugdíjkasszák megerősödése várható, valamint jelentős lehet még a nyugdíj-előtakarékossági (nyesz) és a tartós befektetési (tbsz) számlák iránti keresletnövekedés is - írja a Világgazdaság.

A Pénzügy Szervek Állami Felügyelete szerint jelenleg 1,31 millió tag 756 milliárd forintos megtakarítást halmozott fel az önkéntes nyugdíjpénztárakban.  Ez vélhetően növekedni fog a jövőben, annak ellenére is, hogy 2011-től a 20 százalékra csökken az eddigi 30 százalékos befizetett adó után járó adókedvezmény. Az önkéntes kasszánál tíz év után adómentesen hozzáférhetünk a hozamokhoz, a teljes megtakarításunk viszont csak a nyugdíjba vonulás után válik adómentessé.

A nyesz-nél az adó-visszatérítés mértéke szintén 20 százalékra mérséklődik. Ebben az esetben a magánszemélyek szabadon rendelkezhetnek a befektetésükről. Megválaszthatják, hogy milyen értékpapírba, részvénybe, kötvénybe illetve befektetés jegybe rakja a pénzintézet a pénzüket. A hároméves türelmi idő után hozzáférhetünk megtakarításunkhoz, de nyugdíjkorhatár előtt személyi jövedelemadó és egészségügyi hozzájárulás terheli.

2010 óta lehetőség van tartós befektetési számlák nyitására is. Öt év elmúltával az ezen keletkezett nyereség árfolyam - és kamatmentesen felvehető. Három és öt év között pedig 10 százalék adó terheli.  A három évnél rövidebb időszaki nyereségre járó mostani 20 százalékos adót 2011-től 16 százalékra mérsékli a kormány. A minimális induló számlaösszeg 25 ezer forint.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Címkék: