Hasonmások csapolták meg a bankszámlákat

Pénzcentrum2010. május 31. 09:47

Körmönfont módon összesen 27 millió forintot és 64 ezer eurót szerzett meg tehetős emberek bankszámlájáról két budapesti férfi. A csalók hasonmások segítségével jutottak a pénzhez - írja a Népszabadság.

A csalók áldozataikat tippadók segítségével választották ki. Olyan embereket szemeltek ki, akiknek gyaníthatóan sok pénz van a bankszámlájukon. Ezután hajléktalanok között kerestek olyanokat, akik hasonlítottak a bankszámlák tulajdonosaira és 100 ezer forintért hajlandóak voltak eljátszani a szerepüket. Mindez önmagában persze kevés lett volna, hiszen a bankok bármiféle megbízás végrehajtása előtt szigorúan azonosítják ügyfeleiket. A csalóknak hivatalos okmányokat is kellett tehát szerezniük.

A szélhámosok erre is megtalálták a megoldást. Megbíztak egy férfit, hogy egy mobilszolgáltató alkalmazottjaként keresse fel a kiszemelt áldozatokat azzal a mesével, hogy ajándékot hozott. A nem is létező ajándék átadása előtt igazolás céljából elkérte a személyes iratokat, majd az első esetben azokkal egyszerűen elszaladt. A meghökkent áldozat persze azonnal feljelentést tett, a rendőrség pedig nyomozást is indított, csakhogy az iratokat néhány nap múlva tulajdonosuk postaládájába dobták. Erre a rendőrség a nyomozást lezárta. Sem a hatóság, sem az áldozat nem gyanították, hogy a néhány nap alatt a hasonmások és az eredeti papírok segítségével a szélhámosok 27 millió forintot és 64 ezer eurót emeltek le a bankszámláról.

A sikeren felbuzdulva másodszorra egy szombathelyi vállalkozót vettek célba. Ugyancsak a mobilszolgáltató cég ajándékáról szóló mesével csöngettek be hozzá, ám okmányait nem lopták el, csak az eredeti iratokat hamisakra cserélték. Mivel a számlájáról 120 millió forintot szerettek volna átutalni, a csalók arra is felkészültek, ha a bank netalán telefonhívással szeretné ellenőrizni a megbízás valódiságát. Megszerezték kiszemelt áldozatuk telefonszámát, majd a hasonmás bement a mobilszolgáltatóhoz és közölte: ellopták a SIM kártyáját, így azt tiltsák le. Ezután újat kért, méghozzá az áldozat eredeti telefonszámára. Így ha valaki kereste a vállalkozót, onnantól kezdve a hasonmása fogadta a hívást.

Bár a hasonmás parókát vett és áldozatának aláírását is megtanulta hamisítani, a trükk nem vált be. A kiszemelt vállalkozó ugyanis VIP ügyfélnek számított a banknál és ügyeit minden esetben egy másik fióknál intézte. A csalók lebuktak, így nekik és az általuk felbérelt hasonmásoknak is felelni kell a tettükért. Az első áldozat kárának egy részét a bank megtérítette.

Címkék: