Veszik a banki kötvényeket, mint a cukrot

Világgazdaság2010. március 22. 09:02

Egymás után érkeznek a pénzintézetek újabbnál újabb kötvényajánlatai, a lakosság pedig úgy veszi a hitelpapírokat, mint a cukrot. A bankok is arról számolnak be, hogy egyre nő a kereslet az ilyen értékpapírok iránt, amit a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikái is alátámasztanak - írja a Világgazdaság.

Az MNB-adatok szerint 2009-ben megduplázódott és az év végére elérte az 500 milliárd forintot a háztartások vállalati kötvényállománya. 2006-ban és 2007-ben 100 milliárd körül alakult a lakosságnál lévő vállalati kötvényállomány (ezek zömét a bankok által kibocsátott hitelpapírok adják), ami azóta az ötszörösére emelkedett.

2010-ben újabb lökést adhat a kötvénypiacnak a tartós befektetési számla bevezetése. Ez a hosszabb távú, betétbiztosítási garanciával rendelkező értékpapír ideális azoknak a befektetőknek is, akik nem kívánnak a bankbetéteknél lényegesen nagyobb kockázatot vállalni.

A bankok szerint ezek kamata nem egyszer magasabb a bankbetétekénél, ami tovább növeli a népszerűségüket. Vannak ugyanakkor olyan diszkontkötvények, melyek nem kamatot fizetnek, hanem a lejárat előtt a névértéknél alacsonyabb árfolyamon vásárolhatók meg.

Címkék: