Mennyit kaszáltak a tőzsdén a magyar politikusok? Íme a számok!

Pénzcentrum2010. március 20. 09:00

A tavalyi év végén több részvényt tartottak a parlamenti képviselők értékpapírjaik között, mint a beiktatásukkor. A legnépszerűbb papír az OTP volt, de a legnagyobbat a Gazprom részvényein nyerte egy kormánypárti politikus. A tőzsdén befektető politikusok aránya továbbra is egyharmadra tehető, de az összetételük jelentősen változott - derül ki a HVG összeállításából.


Laboda Gábor szocialista képviselő töretlenül hisz az orosz Gazpromban. A négy évvel ezelőtti parlamenti beiktatásakor árfolyamértéken 21 millió forintos pakettjét 2009 végére majdnem meghétszerezte. A válság idején 11-12 dollárért is hozzá lehetett jutni a korábban 40 dollár körül forgó gázpapírok darabjához, de ő nem szállt ki. A ma 135 millió forintos részvénycsomag révén messze az övé a legértékesebb portfólió az Országgyűlésben.


A 386 képviselőből 132 rendelkezik értékpapírban elhelyezett megtakarítással, a mezőny azonban folyamatosan cserélődik. A legnagyobb kiszálló a 2006. májusi képviselői toplistát összesen 175,9 millió forintot érő állampapírjai, kötvényei és befektetési jegyei révén vezető Kapolyi László, aki egyéb jövedelmei alapján még így is az Országgyűlés legtehetősebb tagja maradt.

Címkék:
gazprom,