Nem tudják fizetni az önkéntes nyugdíjpénztárt: tízezrek hagytak fel az öngondoskodással

Pénzcentrum2010. március 5. 09:32

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) tegnap közzétett adatai szerint a magánnyugdíjpénztárak (mnyp) 2009-ben majdnem 2,6 milliárd forintos működési veszteségre tettek szert - írja a Napi.

A válság előtt 2007-ben ugyanez a tétel még 1,7 milliárd forint pluszt mutatott. A kasszák vezetői szerint emiatt nem állítható, hogy veszteséggel működnének a pénztárak, hiszen nem ez, hanem a befektetéseken elért nyereség számít. Ezen a téren pedig nagyon is jól alakult az előző év, a pénztáraknak összességében nem csak a 2008-as veszteségeiket sikerült ledolgozniuk, ahhoz képest még 36 milliárd forint pluszra is szert tettek, ez pedig 8%-nyi gyarapodás.

A nyugdíjpénztári portfólió 737,3 milliárd forinttal gyarapodott egy év alatt, bár az állami nyugdíjrendszer tavalyi megnyitásának következtében az utolsó negyedévében a tagok száma körülbelül 30 ezer fővel csökkent, a befizetések pedig az előző év végéhez képest 30 milliárd forinttal mérséklődtek.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak (önyp) taglétszáma minden negyedévben csökkent, az évet végül a kasszák az előző évinél 42 ezerrel kevesebb taggal zárták. Ebből alig több mint 5 ezer azoknak a száma, akik szolgáltatást vettek igénybe, illetve szüneteltették tagságukat. A válság hatására összesen 78 ezren mondtak búcsút ennek az öngondoskodási formának. Ehhez képest akár még kedvezőnek is mondhatjuk, hogy a befizetések egy év alatt csak 11,5 milliárd forinttal csökkentek. A működési veszteség ezeknél a kasszáknál csökkent az utolsó negyedévben, így összesen 0,7 milliárd forintra rúgott.

Az egészségpénztárak (ept) mintha jobban állták volna a viharokat: a taglétszám tavaly 57 ezer fővel nőtt, az összes befizetés 13,5%-kal emelkedett. Közben azonban a szolgáltatási kiadások majdnem 30%-kal ugrottak meg. A befizetések így éppen egy hajszálnyival haladták azonban meg azt az összeget, amit a tagok a számlájukról elköltöttek.

Címkék: