A bankok nyereségének tizedét elviheti az új betétbiztosítás

Világgazdaság2010. február 22. 08:32

A jelenlegi többszörösére emelné a bankok betétbiztosítási kötelezettségét az Európai Bizottság. A Financial Times Deutschland szerint a kezdeményezés célja az ügyfelek hatékonyabb védelme az esetleges jövőbeli bankcsődökkel szemben - írja a Világgazdaság.

Ehhez az eszközt a betétbiztosítási alapok feltőkésítése jelenti, 10 év alatt EU-szinten 128 milliárd euróval akarják növelni a tőkéjüket. Az egyelőre még nyitott kérdés, hogy ezt a pénzt ki és hogyan kezeli majd, illetve milyen befektetésekbe helyezhetik el.

A hatályos szabályozás szerint a német magánbankok csak az általuk vezetett betétek 0,06%-ának megfelelő összeget kötelesek befizetni a betétbiztosítási alapba. A folyamatban lévő tervezet szerint ez akár 2%-ra is ugorhat. Az új szabály hatalmas megterhelést jelentene a betétgyűjtő intézményeknek, az EB számításai szerint a betétbiztosítási alapba fizetendő összegek a bankszektor nyereségének 10%-át is elvihetik.

EU-szinten jelenleg 23 milliárd euró található betétbiztosítási alapokban, de Brüsszel szerint ez nagyon kevés, mert egy kisebb bank bedőlése is majdnem kimerítheti az alapot. Példaként említették a Lehman Brothers német leánybankjának összeomlását, mely önmagában túlterhelte e betétbiztosítási rendszert.

A 2008-as válság során az uniós pénzügyminiszterek 20 ezerről 50 ezer euróra emelték a garantált betét nagyságát, melyet több tagállam a következő évben megduplázott. Hazánkban személyenként 13 millió forint a betétgarancia.

Címkék: