Bankcsőd: megkezdődött a betétesek kártalanítási folyamata!

Pénzcentrum2010. február 18. 15:32

Öt napja kezdődött meg az Általános Közlekedési Hitelszövetkezet ügyfeleinek kártalanítási folyamata, miután január közepén a felügyeleti biztosok megállapították, hogy az intézmény fizetőképességi helyzete nem teszi már lehetővé a biztonyságos működést. Utoljra tíz éve, a hevesi székhelyű Rákóczi Hitelszövetkezet csődjekor zajlott kártalanítás hazánkban. 

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete 2010. február 11-én kelt EN-I-90/2010. sz. határozatában visszavonta az Általános Közlekedési Hitelszövetkezet (székhelye: 1073 Budapest, Kertész u. 24-28.) tevékenységi engedélyét. Ennek következtében a betétesek védelmét ellátó Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) 2010. február 12-én megkezdte és 20 munkanapon belül befejezi a 776 betétes részére járó összesen 3 177 millió forint kártalanítás kifizetését.

A hitelszövetkezethez 2010. január közepén kirendelt felügyeleti biztosok megállapították, hogy az intézmény saját tőkéje jelentősen elmarad annak jegyzett tőkéjétől, fizetőképességi helyzete pedig nem teszi lehetővé jövőbeni biztonságos, a jogszabályoknak megfelelő működését. Az OBA a törvényi előírásoknak megfelelően minden jogos betéti követelésre kifizetést teljesít majd. A hitelszövetkezet kisszámú, kevesebb mint 800 betétessel rendelkezett, és összesen hat kirendeltséget üzemeltetett (Budapesten kettőt, Budaörsön, Győrben, Adonyban és Pápán egy-egy fiókot működtetett). A hitelszövetkezetnek megközelítőleg 3177 millió forintos - OBA által védett - betétállománya volt, melyek kifizetése a február 22-vél induló héten kezdődik meg.

A hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény értelmében az OBA személyenként, és betétenként összevontan legfeljebb ötvenezer eurónak megfelelő 13 567 000 forintig fizeti ki. A 800 ügyfél közül azonban csak két jogi személy ügyfél betétállománya haladja meg ezt az összeget, vagyis a nem biztosított betétrészek a betétállomány csupán négy százalékát teszik ki. Az OBA által ki nem fizetett betétrészre a napokon belül meginduló felszámolási eljárásban hitelezői igénybejelentést lehet tenni.

Hogyan kaphatják vissza pénzüket a betétesek?

A kártalanítás, illetve a betétek kifizetése három formában valósul meg.

A legfeljebb százezer forint kártalanításra jogosult betétesek postai kifizetési utalvánnyal kapják kézhez a kártalanítás összegét. Ez hozzávetőleg ötven betétest érint mindössze.

A százezer és kétmillió forint közötti összegeket a betétesek az úgynevezett OBA Betétbiztosítási Kártya segítségével vehetik fel. Ezzel a kártyával történt 10 éve a Rákóczi Hitelszövetkezet betéteseinek kártalanítása is, mely pozitív tapasztaltokkal zárult.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kártyát és a hozzá tartozó 4 számjegyű PIN kódot a betétesek február 19-től kaphatják meg a betétet kezelő fiókjukban. Ez azt jelenti, hogy minden ügyfélnek fel kell keresnie, nyitva tartási időben a hitelszövetkezet kirendeltségét. Ez hozzávetőleg 321 ügyfelet érint.

A kártyáról annyit kell tudni, hogy kizárólag készpénzfelvételre alkalmas, vagyis fizetésre, vagyis vásárlásra nem használható. A készpénz felvétele történhet OTP ATM-jeinek bármelyikén, az OTP fiókjaiban is, valamint a postákon található POSTAMAT terminálokon is.

A kártyával egy alkalommal legfeljebb 800 ezer forint vehető fel, melynet tranzakciós költségeit az OBA átvállalja, vagyis a készpénzfelvétel az ügyfelek számára ingyenes, azonban ha három alkalommal rosszul adják meg PIN kódjukat, és kártyájukat az ATM elnyeli, vagy elhagyják, kétezer forintos költség mellett igényelhetnek új kártyát.

A cégek számára, illetve a kétmillió forintnál nagyobb betéttel rendelkező magánszemélyek számára banki átutalással történik a kártalanítás. Természetesen a százezer forintot meghaladó betétállománnyal rendelkező ügyfelek szintén válaszhatják az átutlásos formát. Ehhez meg kell adniuk azt a magyarországi hitelintézetnél vezetett bankszámla számát, amelyre az átutalást kérni szeretnék.

A betéteseknek a kártalanítás érdekében ezen kívül semmit nem kell tenniük, mivel az OBA a banknál lévő adatok alapján végzi el a kifizetéseket, melyről személyre szóló értesítést és elszámolást küld. A kártalanítás során természetesen nem kerül kifizetésre a zárolt betétösszeg és a lejárt tartozás utáni összeg.

Címkék: