14 950 000 000 forintnyi lejárt papírpénzen csücsül a lakosság

Pénzcentrum2010. január 19. 16:02

Közel 15 milliárd forintnyi összeg van a lakosságnál lejárt, de még visszaváltható bankjegyekben. Ez az összeg csak nagyon lassan csökken, a Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint nem nagyon törik magukat az emberek, hogy beváltsák a forgalomból már kivont papírpénzeiket.

14,95 milliárd forinton ülnek a magyarok, ami lakosonként - a csecsemőtől az aggastyánig - 1 500 forintot jelent. Ez azokból a régi bankókból jön össze, melyek már nincsenek ugyan forgalomban, de még vissza lehet őket váltani.

A forgalomból kivont papírpénzeket a Magyar Nemzeti Banknál (MNB) lehet visszaváltani, de - bár nem kötelező - egyes kereskedelmi bankok és postahivatalok is dönthetnek úgy, hogy átváltják azokat, vagy valamilyen pénzügyi szolgáltatás igénybevétele esetén elfogadják őket.

Legutóbb a 200 forintos bankjegyet vonta ki a forgalomból a jegybank, a zöld papírkétszázassal tavaly november 15-ig lehetett fizetni. Az év végéig ezekből 16,2 millió darab nem lett visszaváltva, ami önmagában 3,24 milliárd forintot jelent. A Mátyás királyt ábrázoló, hologram-hatású fémcsík nélkül gyártott (három éve bevont) 1000 forintos bankjegyekből még 3,9 milliárd forintnyit nem cseréltek be.

A korábbi évekből ismert lila ötszázast, a zöld ezrest, barna ötezrest eredetileg 2009 végéig lehetett volna visszaváltani, de az MNB 2019-ig kitolta az ezekre vonatkozó határidőket.

Címkék:
régi papírpénz,