Újra élednek a megtakarítási számlák

Világgazdaság2009. december 21. 09:47

Az utóbbi hónapokban több hitelintézetnél újra megjelentek a megtakarítási számlák, melyek az elmúlt években sokat veszítettek jelentőségükből. A háttérben természetesen a forrásszerzési cél áll - írta a Világgazdaság.

A megtakarítási számlák rugalmasabbak a lekötött betéteknél: az ügyfél korlátozott gyakorisággal, de kamatveszteség nélkül hozzáférhet a számláján lévő öszszeghez, és bármikor, bármennyivel növelheti az ott elhelyezett pénzt. A szabadabb hozzáférésnek ugyanakkor ára van, hiszen a megtakarítási számlák kamatai jóval elmaradnak a lekötött betétektől, csak évi 5-6 százalékot érhetnek el az ügyfelek.

A hazai megtakarítások a megszokottnál nagyobb ütemben, majdnem 12 százalékkal növekedtek a pénzügyi szolgáltatóknál: a betéti állomány október végére éves szinten elérte a 7 444,5 milliárd forintot. Ennek majdnem háromnegyedét éven belüli lejáratú, lekötött konstrukcióban helyezték el, a maradékon az éven túli, illetve a látra szóló betétek osztoztak. A mérséklődő kamatok miatt azonban a betétek veszíteni fognak a vonzerejükből és a lakosság figyelme ismét az alternatív befektetési formák - például a befektetési alapok - felé fordulhat.

Címkék: