2,5 hónap: ennyi idő után látjuk pénztártagi befizetéseinket

Pénzcentrum2009. november 25. 09:32

Már csak két és fél hónapot vesz igénybe, mire egy-egy magánnyugdíj-pénztári tag befizetése eljut a névre szóló számlájához. Addig az államkincstár , illetve a pénztár számláján pihen - írja a Népszabadság.

2007. januárjától a magánpénztári tagdíjat is központilag szedik be, azaz ez is az egységes foglalkoztatói bevallás részét képezi, vagyis a munkáltatók az államkincstárnak továbbítják.

Az összeg csak akkor kerül a tag számlájára, ha a pénztár egyénre és befizetési jogcímre lebontva megkapja az adóhatóságtól a bevallásokat. Az APEH-nek erre másfél hónapja van, majd a pénztárnak további egy, hogy további ellenőrzéseket hajtson végre. Természetesen ha az APEH hibát talál a bevallásban, nem továbbítja az összeget.

Havonta mintegy 4,5 millió foglalkoztatott adatait kezelik az adóhivatalban, amiből 10-20 ezer bevallásban találnak hibát. Ez esetben az azonosítatlan tételek egy úgynevezett függő számlára kerülnek, amit ugyan vagyonkezelő forgat, de csak állampapírokba, vagyis klasszikus portfolióba fektet.

Címkék: