340 forintos eurótól sem padlózna a bankrendszer

Pénzcentrum2009. október 5. 08:47

Egy az MNB Szemle októberi számában megjelent tanulmány szerint extrém makrogazdasági pálya esetén a bankrendszer lakossági jelzáloghitel-portfóliójának teljes vesztesége 372 milliárd forint lenne, ami a tavaly év végi állománynak alig 6 %-át teszi ki - írja a Napi Gazdaság.

Az elemzés 10 %-os GDP visszaeséssel és 340 forintos euró árfolyam mellett következtet a lehetséges jelzálogpiaci kockázatokra, de számos, egyéb lehetséges veszteséget előidéző hatást is figyelmen kívül hagy.

Hazánkban a jelzálog típusú hitelek állománya az elmúlt év végén 5800 milliárd forint volt, ami a teljes lakossági hitelportfólió kétharmadát adta, innen származott a banki kamatjövedelem 31 %-a. A tanulmány szerint a lakossági jelzáloghitelek nemteljesítési kockázata a 2005-ben mért 2,4 %-os szintről 2008-ra 3,8 %-ra ugrott.

A tanulmány alapján a nemteljesítésekre ható legfontosabb tényezők a hitelek devizaneme és fedezettsége, az ügyfelek iskolai végzettsége, számos makro-tényező (különösen a munkanélküliségi ráta), valamint a mindenkori kamat- és árfolyamszint.

Címkék: