Jó példával elől jár: bankreformba fogott a pápa

Portfolio2009. szeptember 24. 11:18

A bankreform igénye magát a Vatikánt is elérte: a földkerekség egyik legtitokzatosabb pénzintézetének számító Vatikán Bank (hivatalos nevén Istituto per le Opere dei Religione) átláthatóságának megteremtésére törekszik a Szentszék. Az új menedzsment első emberét egyenesen a Banco Santandertől igazolták.

Ettore Gotti Tedeschi, a Banco Santander egyik olaszországi üzletágának vezetője került a Vatikán Bank élére, így ő irányíthatja majd azt a munkát, amely a Vatikán pénzügyeinek intézésében jelentős szerepet játszó szervezet megreformálását jelentheti. Tedeschi közel áll a katolikus egyházfő személyéhez, tanácsadóként működött közre például a többek között a pénzügyi válság tanulságait is boncolgató Caritas in Veritate kezdetű, nagy médiafigyelmet kapó enciklika megírásában.

2009.06.14 11:07
Történelmi mérföldkő: pápai enciklika készül a válságról

A Vatikán Bankot két évtizeden keresztül vezette a most leköszönt Angelo Caloia, aki pozíciója révén az egyik legnagyobb hatáskörrel rendelkező vatikáni tisztségviselővé válhatott. A Wall Street Journalnak nyilatkozó Tarcisio Bertone bíboros szerint leváltása része annak a hosszú folyamatnak, amellyel modernizálni kívánják a bankot.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Vatikán Bank pénzügyi adatai nem nyilvánosak, ügyfelei általában egyházi személyek, akiket a bank maga szólít ügyfelei közé. Munkáját egy bíborosokból álló kis létszámú bizottság felügyeli, amely a pápa számára tesz jelentést. Az átláthatóság hiányából korábban már származott baja a pénzintézetnek: megalapozott a gyanú, hogy részvényesként hozzájárult a Banco Ambrosiano 1982-es összeomlásához. Bár mind a mai napig nagy kérdés, a vatikáni bankároknak milyen szerepük volt a botrányban, a Szentszék végül 250 millió dollárral kártalanította a Banco Ambrosiano hitelezőit.

Címkék: