Tovább duzzadt a nyugdíjkassza hiánya: itt a legfrissebb adatok

Pénzcentrum2009. augusztus 26. 10:02

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság közzétette a nyugdíjbiztosítási alap tárgyévi bevételeit és kiadásait tartalmazó, a 2009 januárjától júliusáig terjedő időszakra vonatkozó konszolidált mérlegét. A költségvetési bevételek és kiadások 68,6 milliárd forintos negatív egyenlege a mérlegfőösszeg 2,29 %-ának felel meg.

Költségvetési bevételek

A bevételi oldalon szereplő tételek fele az időarányosan megfelelőnek mondható 54-62 % közötti sávban található, alulteljesítettek a központi költségvetési hozzájárulások (51,54 %), ugyanakkor átlag felettiek a késedelmi pótlékok, bírságok (70,37 %), a vagyongazdálkodás bevételei (66,91 %) és a működési célú bevételek (96,00 %).

A munkáltatók és a biztosítottak által fizetett járulékok teszik ki az összes bevétel 76,28 %-át, a fennmaradó rész zömét a központi költségvetési hozzájárulások adják, amit az egyéb járulékok és az egyéb bevételek egészítenek ki.

Költségvetési kiadások

A költségvetési kiadások tekintetében 2,28 százalékponttal magasabb az előirányzatok teljesítése, ez okozza a bevételek és a kiadások 68,6 milliárd forintos negatív egyenlegét. A múlt hónapban nem történt átcsoportosítás az egyes költségvetési tételek között, de az előttünk álló időszakban a kiadások további átcsoportosítására számítunk.

A 13. havi nyugdíj második részletére előirányzott 83,5 milliárd forintos összeg felszabadul, ami vagy a bevételi terveket is csökkentheti, vagy az egyéb kiadási tételek között kerülhet felosztásra.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az öregségi (57,51 %), a rokkantsági (56,74 %) és a hozzátartozói nyugellátásra kifizetett összegek (57,72 %) időarányosan a megfelelő sávban mozognak. Ugyanakkor az egyösszegű méltányossági keret 91,74 %-ban felhasználásra került.

Egyszeri segély és méltányossági emelés nyugdíjasoknak

Krízistámogatás: 23 kérdés 23 válasz

Címkék: